Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...

MIARY I WAGI W KUCHNI

1 SZKLANKA = 250ml

cukier kryształ - 220g

cukier puder - 200g

m±ka pszenna - 170g

woda - 250g

mleko - 250g

olej - 220g

miód - 350g

masło - 230g

 

1 ŁYŻKA = 15ml

cukier kryształ - 15g

cukier puder - 12g

m±ka pszenna - 10g

woda - 15g

mleko - 15g

olej - 13g

miód - 21g

masło - 14g

sól - 15,5g

 

1 ŁYŻECZKA = 5 ml

cukier kryształ - ok. 4,5g

cukier puder - 4g

m±ka pszenna - ok. 3g

woda - 5g

mleko - 4g

olej - 3g

miód - 7g

masło - 5g

sól - 5g



Ľródło: M. Zielińska "Ciasto drożdżowe na różne sposoby"



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!