Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Kategorie: Wszystkie | WSZYSTKIE DANIA
RSS
piątek, 11 stycznia 2013
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY

Uwielbiam ją do smażonych ryb. Bardzo prosta, z resztą jak większość surówek.  W rodzinnym domu mama robiła ją z kilograma kapusty, a i tak często walczyliśmy o ostatnią porcję, a było nas tylko czworo...

 

 

SKŁADNIKI:

  • ok. 40 dag kiszonej kapusty
  • 1 spora marchew
  • kawałek pora (część biała)
  • małe jabłko
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sol, pieprz, cukier

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Kapustę poszatkować. Marchew, jabłko i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por oczyścić, umyć i pokroić na półplasterki. Dodać koperek, wlać olej. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Zapraszam do skosztowania:)

 

Przepis dodaję do akcji:




środa, 21 listopada 2012
SAŁATKA KEBAB

Jedna z moich ulubionych:) Prosta, szybka w wykonaniu, smaczna, a przecież o to właśnie chodzi:) Każdy ma na nią swój sposób. Ja nie mieszam składników, a układam je warstwami, czego nie może zrozumieć mój mąż, dla którego sałatka to misz masz produktów:) A ja właśnie tak lubię:)

 

SAŁATKA KEBAB

 

SKŁADNIKI (na dużą michę):

  • 2 spore piersi kurczaka
  • duży słoik ogórków konserwowych
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 spore czerwone cebule
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • 4 - 5 łyżek majonezu
  • ketchup
  • sól, pieprz
  • gotowa przyprawa KEBAB
  • mielona ostra papryka
  • 1 pęczek koperku
  • olej

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać olej i przyprawy, wymieszać, obsmażyć na rumiano. Wystudzić.

W misce układać warstwami:

  • mięso
  • ketchup (ilość wg uznania)
  • ogórki konserwowe (pokrojone w kostkę)
  • kukurydza
  • sól, pieprz
  • czerwona cebula (pokrojona w piórka)
  • poszatkowana kapusta pekińska
  • majonez
  • sól, pieprz
  • posiekany koperek

Sałatkę wstawić na kilka godzin do lodówki (aby smaki się przegryzły).

Zapraszam do skosztowania:)

Przepis dodaję do akcji:



sobota, 04 sierpnia 2012
LECZO Z CUKINII

Bardzo lubię takie dania jednogarnkowe. Mnóstwo warzyw, podsmażana kiełbaska i garść posiekanej zielonej pietruszki. Leczo znika tak szybko, jak się je robi. A szkoda, bo ja przepadam za takim kilkukrotnie podgrzewanym, gdy samo rozpływa się w ustach...

 

LECZO Z CUKINI

 

SKŁADNIKI:

  • 2 cukinie
  • 2 - 3 kolorowe papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa)
  • 1 duża cebula (u mnie czerwona)
  • 2 - 3 kiełbasy śląskie
  • 1 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • olej

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Cukinie obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w dość duża kostkę. Papryki umyć, pokroić w kostkę. Cebulę poszatkować, zeszklić na kilku łyżkach oleju. Dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę. Chwilę razem smażyć (do zrumienienia kiełbaski). Dodać warzywa i przyprawy, wymieszać. Dusić na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie (gdyby leczo było za "suche", całość podlać kilkoma łyżkami wody). Dodać koncentrat pomidorowy, całość doprawić solą i pieprzem. Pod koniec duszenia dodać natkę pietruszki. Podawać ze świeżym pieczywem.

Zapraszam do skosztowania:)

 

Przepis dodaję do akcji:

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 22
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!