Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Kategorie: Wszystkie | WSZYSTKIE DANIA
RSS
niedziela, 23 grudnia 2012
MUFFINKI ZIMOWE
Czasu brakuje mi nieustannie, zmęczenie częściej i mocniej daje się we znaki. Niestety jakoś nie po drodze mi do kompa, więc blog pajęczyną zarósł;/ Ale zapewniam. Jestem, żyję:) I mam się dobrze:) Teraz czas świąt [uwielbiam:)], mąż w domu będzie, więc i ja ciut oddechu złapię, wypocznę, to i może wenę złapię. W końcu stół smakołykami będzie suto zastawiony, więc warto uwiecznić owe pyszności;)

A tym czasem...

Zapraszam na muffinki zimowe. W smaku przypominają piernik. Zapewne to zasługa cynamonu i miodu. Wilgotne, mięciutkie, z jabłuszkowym nadzieniem. Małe pyszności...


mufzimowe

 

 SKŁADNIKI:

  • 375g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 160g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 170ml mleka
  • 3 kwaskowe i twarde jabłka

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

W rondlu roztopić masło, dodać miód i wymieszać na jednolitą masę. Jajka roztrzepać z mlekiem. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. W misce wymieszać suche składniki, dodać masę jajeczną i maślaną oraz kawałki jabłek. Szybko wymieszać tylko do połączenia składników. Napełnić formę do muffinek. Piec w temp. 180st.C ok. 20 - 25 minut lub to tzw. "suchego patyczka".

Zapraszam do skosztowania:)

 

mufzimowe1

 

Przepis dodaję do akcji:

 

22:19, nastusia81
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 03 grudnia 2012
SAŁATKA Z FETĄ

Bardzo lubię tego typu sałatkę. Cieszy oko swymi kolorami. Lekka, a przez dodatek sera sycąca. Pożarłam jej całą michę:)

 

SAŁATKA

 

SKŁADNIKI:

  • paczka mieszanki różnych sałat
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • opakowanie sera typu FETA
  • kilka kiszonych ogórków
  • 2 małe czerwone cebule
  • opakowanie oliwek (u mnie zielone, ale mogą być i czarne)
  • 1 gotowy sos sałatkowy (u mnie koperkowo - ziołowy Knorr'a)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Sałatę wsypać do miski, na niej ułożyć połówki pomidorków, ogórki pokrojone w plasterki i cebulę pokrojoną w półkrążki. Wsypać osączone z zalewy oliwki. na wierzchu ułożyć fetę pokrojoną w kostkę. Całość - tuż przed podaniem - polać sosem sałatkowym przyrządzonym wg przepisu na opakowaniu.

Zapraszam do skosztowania:)

 

SAŁATKA

niedziela, 02 grudnia 2012
SERNIK NA ZIMNO W DWÓCH ODSŁONACH

Większość z nas o tej porze roku woli desery, które rozgrzewają, gdy za oknem zimna buba. Ja na przekór pogodzie postanowiłam owym serniczkiem przypomnieć sobie smaki lata.  Banalnie prosty w wykonaniu. Niewiele składników, a jakże cieszy podniebienie. Dodatkową frajdą jest fakt, iż za każdym razem ów sernik może mieć inny kolor. Wszystko zależy od użytych galaretek. U mnie w dwóch odsłonach - fioletowej i pomarańczowej, gdyż ostatnio w takich właśnie wersjach gościł na naszym stole. Zatem zapraszam na serniki na zimno - z owocową pianką i z brzoskwiniami:)

 

       sernik na zimno z owocową pianką      sernik na zimni z brzoskwiniami

 

SKŁADNIKI NA SERNIK Z OWOCOWĄ PIANKĄ

  • 2 galaretki amarantowe
  • 500g serka homogenizowanego
  • 2 łyżki cukru pudru (lub więcej, jeśli lubicie bardziej słodkie desery)
  • 300g owoców leśnych (maliny, jeżyny, jagody, borówki)
  • okrągłe biszkopty do wyłożenia formy

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Tortownicę (średnica 18cm) wyłożyć folią aluminiową. Na spodzie ułożyć ciasno biszkopty. Jedną galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i wystudzić. Zmiksować z serkiem. Masę serową wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki, by zastygła. Drugą galaretkę również rozpuścić w szklance wrzątku, gdy wystygnie połączyć ze zmiksowanymi owocami leśnymi i cukrem pudrem (ja to krótko zmiksowałam). Masę owocową wylać na sernik i ponownie wstawić do lodówki. Sernik schładzać kilka godzin, a najlepiej całą noc.

 

 

SKŁADNIKI NA SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I GALARETKĄ

  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 500g serka homogenizowanego
  • 2 łyżki cukru pudru (lub więcej, jeśli lubicie bardziej słodkie desery)
  • puszka brzoskwiń
  • okrągłe biszkopty do wyłożenia formy

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Tortownicę (średnica 18cm) wyłożyć folią aluminiową. Na spodzie ułożyć ciasno biszkopty. Jedną galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i wystudzić. Zmiksować z serkiem i cukrem pudrem. Masę serową wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki, by zastygła. Na masie ułożyć pokrojone brzoskwinie. Całość zalać galaretką (przygotowaną wg przepisu na opakowaniu). Sernik schładzać kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Zapraszam do skosztowania:)

Przepis dodaję do akcji:



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!