Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Kategorie: Wszystkie | WSZYSTKIE DANIA
RSS
środa, 16 stycznia 2013
KAWA PIERNIKOWA

Uwielbiam kawę. Pod każdą postacią. Dziś proponuję kawę piernikową. pyszna, aromatyczna, nie za słodka. W sam raz na zimowe popołudnia:)


 

SKŁADNIKI:

  • 1 - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 200ml wrzątku
  • ok. 50ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika
  • bita śmietana do dekoracji

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Kawę wsypać do wysokiej szklanki, dodać cukier i przyprawę do piernika. Całość zalać wrzątkiem. Dolać mleko, wymieszać. Udekorować bitą śmietaną (u mnie w spray'u).

Zapraszam do skosztowania:)

 

* Ilość cukru i przyprawy piernikowej można regulować wg gustu. Można też - jeśli lubicie czarną kawę - pominąć mleko i zastąpić je taką samą ilością wrzątku.

 

Przepis dodaję do akcji:

Kawa... i co dalej?  Zmagania sesyjne: karmimy móżdżek :)

Tagi: kawa
10:34, nastusia81
Link Komentarze (19) »
piątek, 11 stycznia 2013
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY

Uwielbiam ją do smażonych ryb. Bardzo prosta, z resztą jak większość surówek.  W rodzinnym domu mama robiła ją z kilograma kapusty, a i tak często walczyliśmy o ostatnią porcję, a było nas tylko czworo...

 

 

SKŁADNIKI:

  • ok. 40 dag kiszonej kapusty
  • 1 spora marchew
  • kawałek pora (część biała)
  • małe jabłko
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sol, pieprz, cukier

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Kapustę poszatkować. Marchew, jabłko i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por oczyścić, umyć i pokroić na półplasterki. Dodać koperek, wlać olej. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Zapraszam do skosztowania:)

 

Przepis dodaję do akcji:




środa, 09 stycznia 2013
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Dotąd wykorzystywałam przepis na pierog mojej cioci. Zawsze jednak musiałam mocno się napracować, gdyż ciasto wychodziło mi twarde, raczej takie "makaronowe". W tym roku wykorzystałam przepis Joli i...  Ów przepis stał się moim faworytem. Lepienie wigilijnych pierogów z tego ciasta to była czysta przyjemność:) Przepis na farsz podawałam w poprzedniej notce, więc tu go powtarzać nie będę, za to zachęcam do zajrzenia do ostatniego postu.

 

 

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki
  • 1 łyżka soli
  • gorąca woda (najbardziej ciepła, jaką zniosą nasze ręce przy zagniataniu)
  • farsz z kiszonej kapusty i leśnych grzybów (klik, klik)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Mąkę wymieszać z solą i dolewając tyle wody, ile pochłonie mąka, zagnieść ciasto (powinno być miękkie, elastyczne i nie powinno lepić się do rąk). Zagniecione ciasto odstawić na 10 minut, by odpoczęło. Następnie odrywać kawałki ciasta, rozwałkowywać je na pożądaną grubość, szklanką  wycinać krążki. Na krążkach układać farsz. Zlepiać pierogi.

Pierogi wrzucić na osolony wrzątek, gotować na małym ogniu ok. 5 - 8 minut od momentu ich wypłynięcia (w zależności od grubości ciasta). Polać zeszkloną cebulką.

Zapraszam do skosztowania:)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 48
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!