Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Kategorie: Wszystkie | WSZYSTKIE DANIA
RSS
czwartek, 21 lutego 2013
ZUPA PIECZARKOWA Z DROBIOWYMI KLOPSIKAMI

Zima od kilku dni nawiedza nas ponownie. Człowiek już przyzwyczaił się do cieplejszych dni, a tu znowu zimno, białe zaspy śniegu za oknem. Trzeba się jakoś dogrzewać. Proponuję pyszną, sycącą zupkę pieczarkową. To taka wersja de luxe, dość kaloryczna - przez dodatek sera żółtego i makaronu. Jeśli ktoś woli wersję light, może pominąć ser i makaron, i pozostać przy klarownej zupie z dodatkiem pulpecików:) Jednak od czasu do czasu można sobie pofolgować, prawda?

 

zpua pieczarkowa

 

SKŁADNIKI:

  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 200g pieczarek
  • 1,2L bulionu (może być z kostki)
  • 1 łyżka masła
  • 1 - 2 łyżki mąki
  • 100g sera żółtego startego na tarce
  • 300g drobiowego mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 - 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia
  • dowolny makaron (u mnie kokardki)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Marchewkę, cebulę i pieczarki obrać. cebulę posiekać, a marchewki i pieczarki pokroić w plasterki. Na maśle przesmażyć cebulę z marchewką, dodać pieczarki i lekko przesmażyć. Oprószyć mąką, wymieszać. Cały czas mieszając wlać bulion. Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut. Następnie wsypać starty ser żółty i mieszać do czasu, aż ser się rozpuści. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Mięso połączyć z jajkiem i bułką tartą. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z masy formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Na talerze wyłożyć po porcji makaronu, zalać zupą, dodać pulpeciki drobiowe.

Zapraszam do skosztowania:)

 

22:22, nastusia81
Link Komentarze (5) »
wtorek, 19 lutego 2013
TRATA SZPINAKOWA

Bardzo lubię połączenie szpinaku z mięsem drobiowym. A jeśli doda się do tego pieczarki i mozzarellę to już przysłowiowe "niebo w gębie".


 

SKŁADNIKI:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (w sezonie może być jak najbardziej świeży)
  • duża cebula
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 250g pieczarek
  • 2 kulki mozzarelli
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem podsmażyć na oleju. Zdjąć mięso z patelni, a na tym samym oleju krótko obsmażyć oczyszczone i pokrojone na ćwiartki pieczarki. doprawić je sola i pieprzem. Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę, dodać szpinak. Dusić do czasu, aż się rozmrozi. Dołożyć mięso i pieczarki, całość chwilę razem smażyć. doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciastem francuskim wyłożyć wyłożyć formę do tarty. Ciasto ponakłuwać, podpiec ok. 5 minut w temp. 180st.C (termoobieg). na cieście rozłożyć farsz. Całość przykryć plastrami mozzarelli i zapiekać około 15 - 20 minut.

Zapraszam do skosztowania:)

 



poniedziałek, 18 lutego 2013
SZYBKIE CIASTO BANANOWE

Macie czasami tak, że dni uciekają Wam między palcami i na nic dosłownie nie starcza Wam czasu? U nie właśnie tak ostatnio jest. Chciałam po świętach zacząć więcej czasu spędzać w kuchni, jednak los zadecydował zgoła inaczej:/ Mam wrażenie, że od początku stycznia moje życie to jedna wielka jazda na rollercoasterze. Tylko kiedy ten rozpędzony wagonik się zatrzyma???

No właśnie dlatego u mnie dziś szybkie ciasto bananowe. Mega słodkie, ale czasami trzeba sobie życie dosłodzić;) Bez pieczenia (chyba, że nie trawicie gotowych blatów biszkoptowych, to musicie upiec własne), dosłownie 15 minut w kuchni i gotowe. Plus czas chłodzenia oczywiście. No chyba, że nie będziecie potrafili mu się oprzeć...

 

 

SKŁADNIKI:

  • 2 gotowe blaty biszkoptowe (u mnie o średnicy 26cm)
  • mała puszka masy krówkowej
  • 500ml śmietany kremówki
  • 2 śmietan - fixy
  • 1 - 2 łyżki cukru pudru
  • 5 dużych bananów
  • sok z cytryny
  • polewa czekoladowa
  • mocny napar herbaciany (lub alkohol, jeśli ciasto będą jedli tylko dorośli)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Blaty biszkoptowe nasączyć naparem herbacianym lub alkoholem. Na jeden blat rozsmarować masę krówkową (przed wyłożeniem warto puszkę potrzymać ok. 10 minut w gorącej wodzie, ułatwi to rozprowadzanie masy). Przykryć go drugim blatem. Na nim rozłożyć kremówkę ubitą z cukrem pudrem i śmeitan-fixami. Banany obrać, przeciąć wzdłuż, skropić obficie sokiem z cytryny, poukładać je na wierzchu ciasta. Całość polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).

Zapraszam do skosztowania:)

 

Przepis dodaję do akcji:

Zmagania sesyjne: karmimy móżdżek :)

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 48
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!