Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Kategorie: Wszystkie | WSZYSTKIE DANIA
RSS
środa, 10 października 2012
KIEŁBASKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Proste, wręcz banalne wykonanie, a jaki efekt. Smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Więcej zachwalać ich nie będę.

 

 SKŁADNIKI:

  • ulubione cienkie parówki (u mnie z mięsa od szynki)
  • kiszone ogórki (pokrojone w cieniutkie paseczki)
  • plasterki żółtego sera (w ilości równej liczbie paróweczek)
  • zioła prowansalskie
  • ketchup
  • jajko
  • opakowanie ciasta francuskiego (korzystałam z "biedronkowego")

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Ciasto francuskie pokroić wzdłuż na paski. Na każdym plasterku sera żółtego położyć paróweczkę i kilka paseczków kiszonego ogórka. Zwinąć ruloniki. Każdy rulonik zawinąć w pasek z ciasta francuskiego. Tak przygotowane kiełbaski ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać ziołami prowansalskimi. Zapiekać ok. 15 min w temp. 180 - 200st.C. Podawać z ketchupem.

Zapraszam do skosztowania:)

 

Przepis dodaję do akcji:

 

wtorek, 09 października 2012
KREM Z BROKUŁÓW

W niedzielę w restauracji jedliśmy obiad całą rodziną. Na pierwsze danie podano krem z brokułów. Zasmakował nam tak bardzo, że dziś w domowym zaciszu próbowałam odtworzyć jego smak. I udało się:) Bazowałam na przepisie znalezionym w dodatku Świata kobiet "Tanie obiady na lato". Naprawdę polecam:)

 

 

SKŁADNIKI:

  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 duży brokuł (lub dwa mniejsze)
  • 4 spore ziemniaki
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • 1 - 1,5 szkl. mleka
  • 150ml śmietany 18% (użyłam Jana)
  • uprażone na suchej patelni płatki migdałów
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle. Dodać brokuły (łodyżki brokułów pokroić drobno), zalać litrem wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, wkruszyć kostki rosołowe. Zupę gotować na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 20 minut. Wlać śmietanę i mleko i gotować kolejne 10 minut. Zupę przestudzić, zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Krem rozlać do miseczek, posypać płatkami migdałów.

Zapraszam do skosztowania:)

 

* Mój brokuł był naprawdę ogromny. Myślę, że to sprawiło, że jego smak był mocno wyczuwalny w kremie. Zdecydowanie nie należy żałować przypraw.

 

Przepis dodaję do akcji:

Potrawy rozgrzewające

Tagi: brokuły zupa
21:54, nastusia81
Link Komentarze (5) »
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!