Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Kategorie: Wszystkie | WSZYSTKIE DANIA
RSS
piątek, 07 października 2011
BOEUF STROGONOW

Dawno nie zaglądałam na mojego bloga. Powód prozaiczny, a zarazem fantastyczny. W moim brzuszku zamieszkał mały Ktoś:))), który jak na razie skutecznie trzyma mnie z dala od kuchni. Wszelkie zapachy jedzenia, a w szczególności mięsa i wędlin męczą mnie kosmicznie, dlatego też  zaprzestaję eksperymentów kulinarnych. Czas pokaże, kiedy się to zmieni. Zatem znikam na jakiś czas, a na pożegnanie boeuf strogonow...



SKŁADNIKI:

  • 1 kg polędwicy wieprzowej
  • 50 dag pieczarek
  • 3 cebule
  • 250 ml śmietany
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia


SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Polędwiczki pokroić w paseczki, podsmażyć na tłuszczu, zalać szklanką rosołu z kostki, krótko dusić. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć z dwoma cebulami. grzyby połączyć z miękkim mięsem.

Przecier i mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do potrawy, zagotować. Boeuf strogonowa zdjąć z ognia, dodać trzecią cebulę startą na tarce. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zapraszam do skosztowania;)

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!