Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Kategorie: Wszystkie | WSZYSTKIE DANIA
RSS
poniedziałek, 19 września 2011
PAPRYKA MARYNOWANA

Bardzo lubię paprykę. Teraz można zajadać się nią do woli i też tak robię. Zimą natomiast otwieram słoik z marynowaną papryką. Moje oczy cieszą się jej kolorami, a podniebienie rozkoszuje smakiem. Nic tylko chrupać;)

Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z książki pt."Kuchnia polska. Dania na każdą okazję".

 

papryka marynowana

 

SKŁADNIKI:

  • 1 kg  papryki (odradzam zieloną, bo nadaje zalewie nieciekawy kolor)
  • 100g cukru
  • 300ml octu winnego 6%
  • 300ml wody
  • 20g soli
  • po kilka ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • główki kopru (opcjonalnie, po jednej na słoik)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Papryki umyć, odciąć nasady z ogonkami, usunąć pestki i włókna, pokroić wzdłuż na 4 części. Sparzyć wrzątkiem. Na dnie wyparzonych słoików poukładać główki kopru, następnie ciasno poukładać kawałki papryki.

Ocet zagotować z cukrem, solą, wodą i przyprawami. Gorącą zalewą zalać papryki. Słoiki zakręcić i pasteryzować 30 minut.

Zapraszam do skosztowania:)

 

Przepis dodaję do akcji:

         

niedziela, 18 września 2011
TARTA MALINOWO - OWSIANA

Przepis pochodzi z książki Dr Oetkera "Łatwe ciasta". Tak naprawdę nie mam pojęcia, dlaczego autor nazywa to ciasto tartą. Dotąd dla mnie tarta równała się kruchy spód + nadzienie. W tym cieście pojawia się proszek do pieczenia, zatem z kruchością nie ma ono nic wspólnego. Mimo to zachęcam do jego upieczenia, gdyż smak jest wyśmienity:)


TARTA MALINOWO - OWSIANA

 

SKŁADNIKI:

  • 200g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30g błyskawicznych płatków owsianych
  • 120g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 100g miękkiego masła lub margaryny
  • 200ml śmietany kremówki

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem kremówki) i zmiksować na gładkie ciasto. Ciasto wyłożyć na okrągłą formę (średnica 28cm) i równo rozsmarować. Na wierzchu ułożyć maliny. Piec 35 - 40 minut w temp. 160st.C (termoobieg) lub 180st.C (górna/dolna grzałka). Na jeszcze gorące ciasto wyłożyć łyżką śmietanę kremówkę. Nie martwcie się, że ciasto będzie "pływało" w śmietanie - cała się wchłonie, a dzięki temu ciasto będzie pulchne i wilgotne!

Zapraszam do skosztowania;)

 

Przepis dodaję do akcji:



 

 



 

 

 

 

sobota, 17 września 2011
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

Ci, którzy dbają o linię i słodkości omijają szerokim łukiem, nie muszą się obawiać tego ciasta. Dlaczego? Otóż przepis na nie przygotowała Dagmar von Cram i wraz z wieloma innymi recepturami na nietuczące przysmaki umieściła w książce pt. "Torty i ciasta. Mało kalorii - dużo przyjemności". Dlatego też warto upiec takie ciacho i rozkoszować się jego smakiem, nie myśląc o dodatkowych centymetrach tu i ówdzie;)


CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250g mąki
  • 1 kostka drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 80ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 50g margaryny półtłustej

 

SKŁADNIKI NA WIERZCH CIASTA:

  • 750G węgierek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 120g sucharów
  • 50g mąki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 100g półtłustej

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić zagłębienie. Umieścić w nim pokruszone drożdże z cukrem i czterema łyżkami mleka. Wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodać resztę mleka, margarynę, jajko i zagnieść sprężyste ciasto. Ciasto przykryć i zostawić do podwojenia objętości. śliwki umyć, osuszyć, naciąć do połowy i usunąć pestki.

Ciasto jeszcze raz dobrze zagnieść, rozwałkować, umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Brzeg ciasta powinien mieć 2cm wysokości. Spód nakłuć gęsto widelcem i posypać bułką tartą. Na cieście ciasno ułożyć śliwki, posypać łyżką cukru.

Suchary pokruszyć wałkiem, wymieszać z resztą cukru, mąką i cynamonem. dodać wiórki margaryny i zagnieść kruszonkę. Posypać nią ciasto. Piec 35 - 40 minut w temp. 200st.C.

Zapraszam do skosztowania;)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!