Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Kategorie: Wszystkie | WSZYSTKIE DANIA
RSS
poniedziałek, 27 sierpnia 2012
CIASTO "3 BIT"

Spróbowałam i żałuję. Nie dlatego, że jest niesmaczne. Wręcz przeciwnie. Śmietankowo - karmelowe, mocno słodkie, mocno wciągające... Zdecydowanie dla łasuchów i amatorów naprawdę słodkich ciast. Do tego nietrudne w przygotowaniu, więc nic tylko korzystać z jego uroków. Przepis znalazłam tutaj.

 

 

SKŁADNIKI:

  • 7 paczek ciasteczek Pettit Buerre (tych większych)
  • gotowa masa kajmakowa z puszki
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1/2 L mleka
  • 2 śnieżki lub śmietan - fix'y (ja dałam 1 śnieżkę i 1 śmietan - fix)
  • 2/3 kostki masła
  • 200 - 300 ml śmietany kremówki
  • starta mleczna czekolada

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Puszkę z masą kajmakową włożyć na 5 - 10 minut do gorącej wody (będzie łatwiejsza do rozprowadzenia na ciasteczkach). Budynie ugotować na mleku, wystudzić, zmiksować z masłem. Śmietanę kremówkę ubić ze śnieżkami lub śmietan - fixami.

Składniki układać warstwami:

  • ciasteczka Pettit Buerre 
  • masa kajmakowa
  • ciasteczka Pettit Buerre 
  • krem budyniowy
  • ciasteczka Pettit Buerre 
  • ubita kremówka
  • starta czekolada

Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki (najlepsze jest na drugi dzień).

Zapraszam do skosztowania:)

 

wtorek, 21 sierpnia 2012
CUKINIA Z FARSZEM MIĘSNO - WARZYWNYM

Pierwszy raz robiłam faszerowaną cukinię i... żałuję, że wcześniej się nie skusiłam. Znakomicie nadaje się na letni obiad czy kolację. Mnóstwo warzyw połączonych z mięskiem sprawia, że danie jest lekkie jednak bardzo syte. Na pewno jeszcze nie raz ją zrobię;)

 

 

SKŁADNIKI:

  • 2 średnie cukinie
  • 40 - 50 dag mięsa mielonego (u mnie wołowo - wieprzowe)
  • 2 kolorowe papryki (czerwona i żółta)
  • 1 marchewka
  • 1 duży pomidor
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • tarty ser żółty
  • margaryna lub olej

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Cukinię umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestki. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na tłuszczu. dodać mięso, przesmażyć. Dodać pokrojoną paprykę, pomidora i startą marchewkę. Wymieszać, całość smażyć ok. 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i smażyć jeszcze 5 minut. Farszem napełnić połówki cukinii, posypać je tartym żółtym serem. Ułożyć na blasze, zapiekać ok. 20 minut w temp. 180st.C (do czasu, aż cukinie zmięknie).

Zapraszam do skosztowania:)

 

 

Przepis dodaję do akcji:

 

niedziela, 05 sierpnia 2012
MUFFINKI "BANOFFEE PIE"

To muffinki, które jako ostatnie dodaję do akcji MUFFINKOWO 2012. Mega pyszne, mega słodkie, dlatego też polecam do nich kubek gorzkiej (koniecznie!) kawy bądź herbatki. Za przepis dziękuję anahitce;)

 

muffinki banoffee pie

 

SKŁADNIKI:

  • 150g mąki pszennej
  • 60g masła (roztopionego, wystudzonego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 banany (pokrojone w plasterki)
  • masa kajmakowa (po łyżeczce na muffinkę)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

W osobnych miskach wymieszać składniki mokre i suche, połączyć zawartość obu misek, tylko do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć ciasta do 1/3 jej wysokości. Na cieście ułożyć po 2 plasterki bananów, łyżeczce masy kajmakowej i przykryć ją ponownie plasterkami bananów. Wierzch każdej muffinki przykryć łyżką ciasta (dokładnie, inaczej masa kajmakowa wypłynie z muffinki). Muffinki piec ok. 25 minut w temp. 190st.C (termoobieg 180st.C). Wystudzić na kratce. Można ozdobić je bitą śmietaną, jednak ja pominęłam śmietanę, gdyż muffinki były naprawdę słodkie!

Zapraszam do skosztowania:)



muffinki banoffee pie

 

Przepis dodaję do akcji:



 
1 , 2
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!