Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Kategorie: Wszystkie | WSZYSTKIE DANIA
RSS
środa, 31 sierpnia 2011
PIZZA KEBAB

Od zawsze zamawialiśmy pizzę na telefon. Brak mi było cierpliwości, by wyrobione ciasto wyrastało "do podwojenia objętości". Zresztą przeważnie byliśmy tak głodni, że i tak byśmy nie wytrzymali tyle czasu. Ostatnio jednak przeglądałam mój zeszyt z przepisami i natrafiłam na przepis na ciasto, które praktycznie od razu po wyrobieniu można obkładać ulubionymi dodatkami, posypać serem i siup - do pieca. Świetnie pomyślałam, to coś dla mnie. I zabrałam się do roboty. Powiem szczerze - od dziś rzadko będę zamawiać pizzę;)


pizzakebab

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1,5 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. ciepłego mleka
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 2 - 3 łyżki oliwy


SKŁADNIKI NA SOS:

  • 3 duże pomidory
  • po 1 łyżce suszonych ziół - oregano i bazylii
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier
  • 1 łyżka oleju


DODATKI:

  • pomidor, ogórek, cebula- pokrojone w plastry
  • kapusta pekińska - poszatkowana 
  • starty ser mozzarella
  • zioła prowansalskie
  • 2 piersi z kurczaka - pokrojone w kostkę, przesmażone na łyżce oleju z    przyprawą KEBAB, słodką mieloną papryką, solą i pieprzem


SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 15 - 20 minut. W tym czasie przygotować sos.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju przesmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę i zioła. Dodać pomidory i razem dusić do czasu, aż pomidory staną się miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sos można zmiksować. Ja tego nie robiłam, bo lubię, gdy w jego konsystencji wyczuwalne są kawałeczki pomidorów.

Ciasto położyć na blachę (u mnie duża prostokątna, od piekarnika), rozciągnąć je palcami na pożądaną wielkość i grubość (wg gustu). Na cieście rozsmarować sos, na nim ułożyć kurczaka, cebulę i ser mozzarella. Pizzę wstawić do nagrzanego piekarnika (200 - 220st.C) i piec do czasu, aż brzegi ciasta ładnie się zarumienią (ja miałam cienkie ciasto, piekłam 10 - 12 minut). Przed podaniem pizzę posypać poszatkowaną kapustą pekińską. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora i ogórka. Całość posypać ziołami prowansalskimi.

Zachęcam do skosztowania;)

wtorek, 30 sierpnia 2011
TARTA PEŁNA CZEKOLADY

Zasmakowałam w tartach, wypełnionych słodkim nadzieniem, gdyż są przecudne jako deser w te ciepłe, ostatnie dni lata. Jesienią zapewne pokuszę się o wypróbowanie tych wytrawnych, na razie jednak na kruchym cieście królują owoce...


tarta pełna czekolady

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 300 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 - 4 łyżki zimnej wody
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3 tabliczki czekolady (u mnie jedna mleczna i dwie z siekanymi orzechami)
  • dowolne owoce
  • bezbarwna glazura do tortów (ew. kilka łyżek dżemu morelowego)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Mąkę wymieszać z kakao i cukrem pudrem. Dodać pokrojone masło, wodę i zagnieść ciasto. Rozwałkować, wylepić nim formę do tarty i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wyjąć ciasto z lodówki, położyć na nie papier do pieczenia i obciążyć fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C i piec 15 minut. Potem zdjąć papier i piec tartę jeszcze 10 minut. ciasto wystudzić przed wyjęciem z formy, by się nie pokruszyło.

Kremówkę podgrzać i dodać do niej kawałki czekolady. Wymieszać całość na gładką masę. Przestudzoną masę wylać na tartę. Na wierzchu ułożyć dowolne owoce. Całość polać bezbarwną glazurą do tortów (lub posmarować podgrzanym dżemem morelowym).

Zapraszam do skosztowania;)

 

kawałek 

*przepis z gazety (niestety nie pamiętam jakiej, gdyż wylądował w moim zeszycie z przepisami jakiś czas temu)


Przepis dodaję do akcji 

Tarty na wszystkie sposoby

 

 

 

 

 

 

poniedziałek, 29 sierpnia 2011
KURCZAK Z CUKINIĄ W POMIDORACH

Gdy byłam nastolatką moją pasją stało się zbieranie przepisów z kolorowych gazet. Starannie wycinałam je z czasopism, wkładałam do segregatora i wyobrażałam sobie, że w przyszłości - jako żona - będę swojemu mężowi serwowała te różne pyszności. No cóż... Żoną jestem od jakiegoś czasu, ale dopiero od niedawna załapałam "bakcyla" i wcielam w życie młodzieńcze postanowienia. Tym razem padło na kurczaka w warzywach. Przepis wycięty jakiś czas temu z gazety, więc niestety nie podam źródła;(


kurczak z cukinią w pomidorach

 

SKŁADNIKI:

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka
  • 1 cebula
  • 2 duże pomidory
  • 1 duża cukinia

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Pomidory obrać i pokroić w kostkę, cukinię umyć, pokroić w półplasterki bądź kawałki. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki. Przyprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i papryką. Podsmażyć na oleju, zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę. Dodać cukinię i chwilę razem przesmażyć. Włożyć pomidory, przemieszać, połączyć  z kurczakiem. Jeszcze raz doprawić do smaku. Dusić jeszcze 5 minut.

Podawać z kuskusem, bądź ryżem.

Zapraszam do skosztowania;)

 

Przepis dodaję do akcji

 

 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!