Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Kategorie: Wszystkie | WSZYSTKIE DANIA
RSS
niedziela, 29 lipca 2012
MUFFINKI PORZECZKOWE

Muffinkowe szaleństwo trwa! A skoro akcja MUFFINKOWO 2012 jeszcze się  nie skończyła, a ja nadal deklaruję się jako muffinkoholiczka, tym razem proponuję Wam porzeczkowe cuda;) Piekłam je z moją córcią, która chyba odziedziczyła po mnie muffinkowy nałóg;) Przepis znalazłam w czerwcowej Tinie (nr14/ 2012), jednak lekko go zmodyfikowałam.

 

MUFFINKI PORZECZKOWE

 

SKŁADNIKI:

  • 15 dag oczyszczonych czerwonych porzeczek 
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • ok. 1/2 szkl. pitnego jogurtu (u mnie Jogobella, smak malinowy)
  • 2/3 kostki masła (stopionego, wystudzonego)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Tradycyjnie, osobno wymieszać składniki suche (bez kakao) i mokre. Połączyć obie masy, wmieszać porzeczki. Na koniec dodać kakao, krótko wymieszać (tak, by nie do końca połączyło się z ciastem w jednolity kolor). Napełnić foremki do muffinek, piec 25 minut w temp. 180st.C. Wystudzić i dowolnie udekorować (lukrem, cukrem pudrem itp.).

Zapraszam do skosztowania:)

 

MUFFINKI PORZECZKOWE

 

Przepis dodaję do akcji:



piątek, 27 lipca 2012
MUFFINKI JABŁKOWO - CYNANONOWE

Druga wersja muffinek jabłkowo - cynamonowych. Sama nie wiem, która lepsza, ta czy ta. Obie smaczne. W tych muffinkach bardzo pasuje mi ich wierzchnia skorupka. Słodka, chrupiąca. Pod nią kryje się miękkie i wilgotne ciasto, intensywnie pachnące jabłkami i cynamonem...

 

MUFFINKI JABŁKOWO - CYNAMONOWE

 

SKŁADNIKI:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1 - 1,5 szkl. obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu (lub więcej, wg upodobań)
  • cukier trzcinowy (do posypania muffinek)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Jak to w przypadku muffinek, w jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Połączyć obie masy, dodać jabłka. Ciasto wyłożyć do papilotek na muffinki. Wierzchy babeczek posypać cukrem trzcinowym. Piec ok. 20 - 25 minut w temp. 175st.C (termoobieg).

Zapraszam do skosztowania;)

 

Przepis dodaję do akcji:





poniedziałek, 16 lipca 2012
MUFFINKI Z MASĄ KRÓWKOWĄ

Mamusiu upieczemy "muminki"? usłyszałam od mojej Dusi. A upieczemy córeńko, tylko jakie? W lodówce stała otwarta puszka masy krówkowej, szkoda było, by się zmarnowała. Odpaliłam kompa w celu znalezienia przepisu, wujek Google skierował mnie tutaj. Ruszyłyśmy do kuchni i zabrałyśmy się do pracy. W czasie pieczenia po domu rozchodził się cudowny zapach. Nie mogłyśmy się doczekać naszych muffinek. Pierwszy kęs i... chrupiąca słodka góra muffinki mówi mi, że będzie pyszna. Kolejny kęs i... zaskakuje rozpływająca się, aromatyczna masa krówkowa;) Już wiem, że nie raz będą gościć na naszym stole;) 

 

mufzmaskrów

 

SKŁADNIKI:

  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 1 szkl. mleka
  • 100g margaryny (rozpuszczonej, przestudzonej)
  • masa krówkowa (u mnie o smaku czekoladowym)
  • orzechowy krokant

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Tradycyjnie, w jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Połączyć obie masy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, każdą napełnić łyżką ciasta, na to położyć łyżeczkę masy krówkowej i ponownie łyżkę ciasta. Muffinki przed pieczeniem posypać orzechowym krokantem. Piec 20 - 25 minut w temp. 180st.C (piekłam 20 minut na termoobiegu).

Zapraszam do skosztowania;)

 

mufzmaskrów

 

Przepis dodaję do akcji:

Smakołyki na piknikiZ dziećmi i dla dzieci

21:52, nastusia81
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!