Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Kategorie: Wszystkie | WSZYSTKIE DANIA
RSS
poniedziałek, 11 lipca 2011
CIASTO Z KULKAMI NUGATOWYMI

Gdy zobaczyłam ten przepis w książce "Łatwe ciasta" Dr. Oetkera wiedziałam, że muszę je zrobić. I nie pomyliłam się. Ciasto jest mięciutkie, mocno czekoladowe. Przebija się też smak orzechów. Amatorom słodkich wypieków serdecznie polecam;)




SKŁADNIKI:

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g miękkiego kremu orzechowo - nugatowego
  • 75 g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1/2 torebki skórki pomarańczowej
  • 3 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g mielonych orzechów laskowych 
  • 6 łyżek soku pomarańczowego
  • 18 kulek orzechowych ( u mnie Ferrero Roche)

 

POLEWA:

  • 50 g przesianego cukru pudru
  • 1/2 torebki skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka soku pomarańczowego

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Masło ubić z kremem orzechowo - nugatowym na najwyższych obrotach miksera, aż powstanie sprężysta masa. Stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy i skórkę pomarańczową. Miksować tak długo, aż zrobi się gęsta masa.

Masę miksować, dodając kolejno po jednym jajku. Następnie, w dwóch porcjach, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec wszystko krótko zmiksować z orzechami i sokiem pomarańczowym.

Ciasto przełożyć do tortownicy i równo rozsmarować. Na wierzchu ułożyć kulki nugatowe i wcisnąć je lekko w ciasto. Formę wsunąć do nagrzanego piekarnika na wysokości jednej trzeciej od dołu. Piec 30 minut w temp. 160 st.C (termoobieg) lub 180st.C (górna/dolna grzałka). Wystudzić na kratce przykrytej papierem do pieczenia.

Cukier puder utrzeć z sokiem pomarańczowym. Lukrem polać ciasto. Całość posypać skórką pomarańczową.

Zapraszam do skosztowania:)



środa, 06 lipca 2011
PAPRYKARZ Z KIEŁBASĄ

Na dzisiaj potrzebowałam obiad, który łatwo będzie podgrzać w każdej chwili. A jak wiadomo najlepsze w takim przypadku są tzw. dania jednogarnkowe. W lodówce zalegały strąki kolorowej papryki, kilka podsuszonych kabanosów, czosnek i pieczarki. I już w mej głowie zakiełkował pomysł na paprykarz z kiełbasą. Lekko zmodyfikowałam przepis znaleziony dawno temu w miesięczniku "Dobre rady" i tak oto powstał kociołek aromatycznego i pysznego paprykarzu...



SKŁADNIKI:

  • 500 ml bulionu (u mnie z kostki)
  • 300 g kiełbasy (najlepiej pikantnej)
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 duże papryki (u mnie czerwona, pomarańczowa i żółta)
  • 2 duże cebule
  • 6 sporych pieczarek
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 1 papryczka chilli (nie miałam, więc dałam mielonej ostrej papryki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu
  • sól, pieprz

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę. Pieczarki i papryki oczyścić, pokroić na kawałki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać pokrojoną kiełbasę, ziemniaki i pieczarki. Całość smażyć ok. 5 minut. Dodać paprykę w kawałkach i paprykę chilli (lub ostrą paprykę w proszku). Po ok. 5 minutach wlać bulion, dwie szklanki gorącej wody i pomidory z zalewą. Dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem 30 minut. Jeśli paprykarz wyjdzie za rzadki, można zagęścić go łyżką mąki rozrobioną z wodą. W razie potrzeby ponownie doprawić.

Zapraszam do skosztowania:)


wtorek, 05 lipca 2011
MUFFINKI Z JAGODAMI

Uwielbiam muffinki. Często je piekę, gdyż ich przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku i uwagi, a przy plątającej się pod nogami 16-miesięcznej córeczce to dość istotna sprawa. Tym razem padło na muffinki z jagodami. Przepis znalazłam w lipcowym numerze miesięcznika "Kobieta i życie". Muffinki wyszły mięciutkie, aromatyczne, po prostu pyszne.



SKŁADNIKI:

  • 30 dag jagód
  • kostka margaryny
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 szkl. mąki
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy


LUKIER:

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • czerwony barwnik spożywczy
 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Margarynę utrzeć z 3/4 szklanki cukru, wbijając po jednym jajku. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia i aromat. Całość wymieszać. Wsypać jagody (kilka pozostawić do dekoracji) i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto rozłożyć do papilotów do muffinek. Piec 20 minut w temp. 175st.C (termoobieg). Wystudzić.

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Do 1/3 masy dodać barwnik spożywczy. Muffinki udekorować lukrem i odłożonymi jagodami.

Zapraszam do skosztowania:)

 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!