Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Kategorie: Wszystkie | WSZYSTKIE DANIA
RSS
środa, 27 czerwca 2012
MUFFINKI Z CZEREŚNIAMI

Zachwalać ich nie trzeba. Wszyscy wiedzą, że muffinki robi się szybko i tylko krótką chwilę trzeba czekać, by móc się rozkoszować małymi pysznościami. U nas w domu rzadko kiedy wytrwają, zanim całkowicie wystygną. I tym razem było podobnie. Muffinki z czereśniami...

 

muffinki z czereśniami

 

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy (8g)
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 2 czubate łyżki masła (roztopionego, przestudzonego)
  • 10 dag czereśni

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Jajko zmiksować z cukrem, dodać jogurt i masło, wymieszać. W drugiej misce wmieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszać zawartości obu misek. Ciasto wyłożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, do każdej muffinki włożyć po 2 - 3 wydrylowane czereśnie. Muffinki piec ok. 35 minut w temp. 180st. C (termoobieg 25 minut).

Zapraszam do skosztowania:)

 

muffinki z czereśniami

 

*Przepis lekko zmodyfikowany, pochodzi z PRZEŚLIJ PRZEPIS lipiec 7/ 2012 (nr 56)

 

Przepis dodaję do akcji:

Smakołyki na piknikiPrzekąski na SESJĘ

12:15, nastusia81
Link Komentarze (6) »
wtorek, 26 czerwca 2012
KOKTAJL ARBUZOWY

Choć pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, wiatr, deszcz i zimno wita nas każdego dnia, przekornie proponuję koktajl arbuzowy na bazie soczystego owocu, jogurtu i lodów waniliowych. Zmiksowane w jedną całość dają zaskakująco dobry rezultat. W moim koktajlu przebijał się smak waniliowy, ale to zapewne dlatego, iż arbuz, którego użyłam, nie był bardzo dojrzały. Jeśli lubisz arbuza i lody, to coś dla Ciebie;)


koktalj arbuzowy

 

SKŁADNIKI:

  • 50 dag soczystego, dojrzałego arbuza
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 250ml lodów waniliowych (lub śmietankowych)
  • 1 cukier waniliowy (8g)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Arbuza pokroić na kawałki, usunąć pestki, zmiksować. Dodać jogurt, cukier waniliowy i lody, ponownie krótko zmiksować. Koktajl rozlać do wysokich szklaneczek, udekorować cząstkami arbuza.

Zapraszam do skosztowania;)


koktalj arbuzowy

 

* Przepis lekko zmodyfikowany, pochodzi z majowego numeru gazety Tina

 

Przepis dodaję do akcji:



16:08, nastusia81
Link Komentarze (3) »
czwartek, 21 czerwca 2012
PLACEK Z RABARBAREM

Pyszny, pulchniutki. Po prostu placuszek palce lizać:) Piekła go jeszcze moja babcia, a teraz jest u nas częstym gościem. Smakuje praktycznie z każdym owocem, a że sezon rabarbarowy dobiega końca, dziś u mnie właśnie z dodatkiem  tych "czerwonych badyli". Nie za słodki, więc w wersji bardziej "sweet" można go zwieńczyć strużką białego lukru lub obsypać odrobiną cukru w krysztale. Polecam;)

 

CIASTO Z RABARBAREM

 

SKŁADNIKI:

  • 1 margaryna KASIA (rozpuszczona i ostudzona)
  • 4 - 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rabarbar (obrany, pokrojony na 2-centymetrowe kawałki)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Białka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wymieszać. następnie wlać margarynę i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę, na nim poukładać kawałki rabarbaru. Całość posypać kruszonką*. Piec w temp. 160 - 180st.C przez 20 - 30 minut.

Zapraszam do skosztowania;)


* Każdy zapewne ma swoje proporcje na kruszonkę, więc można śmiało wykorzystać na nią swój sprawdzony przepis. Ja najczęściej mieszam 150g mąki i po 75g cukru i zimnego masła. Jeśli mi zostanie reszta kruszonki, zamrażam ją i wykorzystuję później do innych wypieków.



CIASTO Z RABARBAREM

 

Przepis dodaję do akcji:

  tata

22:08, nastusia81
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!