Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Kategorie: Wszystkie | WSZYSTKIE DANIA
RSS
środa, 03 kwietnia 2013
MAZUREK BAKALIOWY

To drugi mazurek, jaki w życiu upiekłam. Kruche ciasto z lekko słonawym posmakiem, warstwa słodkiego kajmaku i ulubione bakalie... Mmm... Niby takie nic, a jednak - jak dla mnie pychotka:)


mazbak

 

SKŁADNIKI:

  • 250g mąki pszennej
  • 120g masła (zimnego)
  • 70g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej
  • ulubione bakalie (u mnie po garści żurawiny, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, siekanych migdałów)



SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, owinąć je folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 -5 minimetrów, odciąć kawałek ciasta i uformować z niego rant mazurka. Piec ok. 30 minut w temp. 180st.C. Gdy ciasto wystygnie, rozsmarować na nim masę kajmakową. Całość posypać bakaliami.

Zapraszam do skosztowania:)


MAZBAK1

 

Przepis dodaję do akcji:

    

wtorek, 02 kwietnia 2013
BABKA "ZEBRA"

Przepis na nią dawno temu dostałam od koleżanki. "Spróbuj, a nie pożałujesz" powiedziała, a ja... schowałam go do mojego zeszytu z przepisami i zupełnie o nim zapomniałam. Tuż przed świętami ponownie wpadł mi w ręce. Postanowiłam upiec tę zachwalaną bakę. Pyszna, wilgotna i puszysta. I choć nie jestem fanką tego typu ciast, zdecydowanie podbiła moje serce;) Myślę, że jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Szczerze polecam:)

 

 

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szkl. mąki
  • 5 jajek
  • 2 szkl. cukru (ja dałam 1 i 2/3szkl.)
  • 1 szkl. FANTY (lub oranżady pomarańczowej)
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • olejek pomarańczowy

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Białka ubić na sztywną pianę. dalej miksując, dodawać stopniowo cukier i żółtka, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać oranżadę i olej. Zmiksować. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej łyżkę maki. Obie masy wlewać na zmianę do blaszki (ja użyłam tortownicy z wkładem na babki, o średnicy 26cm). Piec około 50 minut w temp. 200st.C (termoobieg 175st. C)

Zapraszam do skosztowania:)

 

 

Przepis dodaję do akcji:

      

Tagi: babka kakao
22:19, nastusia81
Link Komentarze (4) »
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!