Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Kategorie: Wszystkie | WSZYSTKIE DANIA
RSS
wtorek, 17 kwietnia 2012
CHLEB Z NASIONAMI - DLA POCZĄTKUJĄCYCH

To pierwszy chlebek, który upiekłam sama, samiuteńka. A że w kwestii pieczenia pieczywa jestem zupełną nowicjuszką, to tym bardziej ucieszył mnie fakt, iż ów chlebek mi się udał;) Fajne jest to, że za każdym razem można do niego dodać inne nasiona i dodatki i uzyskać zupełnie inny smak. Nie wymaga zbyt wiele pracy. Bez długiego wyrastania ciasta, bez ponownego wyrabiania. Wystarczy wymieszać składniki, uformować bochenek i siup do piekarnika, a po godzince rozkoszować się smakiem i zapachem smacznego chlebka. Przepis dostałam od jednej z "podwórkowych mam", które spotykam na osiedlowym placu zabaw. Naprawdę polecam;)

 

chlebek prosty

 

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mąki
  • 400 - 500 ml ciepłej wody (w zależności od tego, ile wchłonie jej mąka)
  • 50 g świeżych drożdży (lub 25 g suchych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szkl. płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka ziaren (u mnie mieszanka siemienia lnianego, słonecznika i pestek dyni)

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody. Mąkę przesiać z solą, dodać cukier. W mieszance zrobić wgłębienie, w nie wlać rozpuszczone drożdże i resztę wody. Delikatnie przemieszać. Gdy drożdże zaczną pracować dodać płatki owsiane i ziarna. Wyrobić ciasto, uformować bochenek, włożyć go do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować wodą wymieszaną z odrobiną soli. Keksówkę wstawić do zimnego piekarnika, włączyć go na 180 - 200st.C i piec chleb około 70 - 80 minut (opcja góra - dół). Wystudzić na kratce.

Zapraszam do skosztowania;)

 

chlebek prosty

22:28, nastusia81
Link Komentarze (11) »
poniedziałek, 16 kwietnia 2012
KREMOWY SERNIK KRÓWKOWY

Zauroczył mnie ów sernik, gdy na swoim blogu zaprezentowała go Kasia, więc postanowiłam go zrobić. I zawiodłam się niestety. Nie na serniku, bo w smaku był pyszny, ale na serze, który miałam nieszczęście posiadać w zakamarkach lodówki. Mojego ulubionego nie było w sklepie, a ten był w atrakcyjnej cenie, przed świętami bardzo reklamowany, więc się skusiłam i... niestety nie był to mądry wybór. Ser był wodnisty, mało zwarty, ale mimo to zaryzykowałam, "odcedziłam" go i upiekłam z niego sernik. Wypiek się nie udał;/ Jak pisałam - do smaku nie mam absolutnie zastrzeżeń, ale konsystencja - jedna wielka klapa. Bardzo mokry, "pływający". Jednym słowem - sernik jak najbardziej polecam, ale sera znanej firmy P...t - przynajmniej do pieczenia - absolutnie nie.

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 i 1/3 szkl. mąki
  • 120 g masła
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżki kakao

 

 SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
  • 750 g twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie
  • 5 jajek
  • ½ szkl. cukru pudru (lub więcej, wg upodobań smakowych)
  • 300 g krówek
  • 200 ml śmietany kremówki, nieubitej
  • aromat śmietankowy
  • kilka łyżek mleka

 

 DODATKOWO:
  • 50 g orzechów włoskich (u mnie krokant orzechowy)
  • 150 g krówek
  • kilka łyżek mleka

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Masło rozpuścić, ostudzić. Mąkę, cukier i kakao wymieszać. Dodać przestudzone masło, zagnieść ciasto. Spód tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki tortownicy natłuścić. Ciastem wyłożyć dno tortownicy i lekko ugnieść.
 
Krówki rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka. Odrobinę przestudzić. Jajka (całe) utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać ser i dalej ucierać. Dodać aromat, śmietankę i masę krówkową. Dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na ciasto. Sernik piec około 60 minut w temp. 180st.C. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wierzch polać stopioną masą krówkową i posypać krokantem.

Zapraszam do skosztowania;)

Uwaga: wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, wyjęte z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem



czwartek, 12 kwietnia 2012
POLĘDWICZKI W PŁASZCZYKU

Kolejna nowość w naszym domu - polędwiczki wieprzowe w płaszczyku z ciasta francuskiego. Mnie osobiście nie zachwyciły. W smaku zbyt mało wyraziste. Tak wiem, że polędwiczki to delikatne mięso, ale dla mnie zdecydowanie zbyt mało przypraw. Jednak mój mąż nie narzekał, więc być może to moje kubki smakowe fiksują za sprawą hormonów ciążowych;) Następnym razem na pewno użyję dodatkowo przynajmniej papryki. Przepis znaleziony w miesięczniku Kobieta i Życie Nr 4(42)2012.

 

POLĘDWICZKI W PŁASZCZYKU

 

SKŁADNIKI:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 6 plastrów wędzonego boczku (użyłam więcej, tak, by owinąć całą polędwiczkę)
  • 2 cebule
  • główka kapusty włoskiej
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • olej
  • sól, pieprz

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Każdą polędwiczkę owinąć plasterkami i boczku wędzonego. Smażyć 5 - 10 minut na rozgrzanym oleju. Posiekane cebule zeszklić, dodać poszatkowaną kapustę, smażyć 8 - 10 minut. doprawić solą i pieprzem. Odłożyć 1/3 kapusty, resztę zalać bulionem i śmietaną i dusić jeszcze 10 minut. Na płaty ciasta francuskiego wyłożyć odłożoną kapustę i polędwiczki, zwinąć ciasto. Wierzchy rolad posmarować lekko ubitym białkiem. Piec około 20 minut w temp. 200st.C. Następnie rolady posmarować rozmąconym żółtkiem i piec jeszcze 5 minut. Podawać z kapustą duszoną w śmietanie.

Zapraszam do skosztowania;)

 

POLĘDWICZKI W PŁASZCZYKU

 

 Przepis dodaję do akcji:



00:03, nastusia81
Link Komentarze (6) »
 
1 , 2 , 3 , 4
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!