Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Kategorie: Wszystkie | WSZYSTKIE DANIA
RSS
piątek, 01 marca 2013
SZWEDZKIE BUŁECZKI Z ŻÓŁTYM SEREM I PESTKAMI SŁONECZNIKA

Przyzwyczajona do tradycyjnego smaku bułek na drożdżach, ze zdziwieniem przeczytałam w przepisie, ze jednym ze składników jest proszek do pieczenia. Ciekawiło mnie, jaki smak mogą mieć takie bułeczki. 10 minut zagniatania, 30 minut pieczenia i już mogliśmy zajadać się pysznymi małymi bułeczkami:) Przepis znaleziony w wydaniu specjalnym "Ciasta za grosik" (grudzień 2012).

 

1

SKŁADNIKI (8 SZTUK):

  • 10 dag masła
  • 30 dag mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 10 dag ziaren słonecznika
  • 10 dag sera żółtego (startego na tarce)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać kawałki masła, śmietanę (łyżkę odłożyć), część słonecznika i ser zółty. Zagnieść ciasto, podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia, każdą posmarować śmietaną i posypać ziarnami słonecznika. Piec 30 minut w temp. 180st.C. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Zapraszam do skosztowania:)

 

2

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!