Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Kategorie: Wszystkie | WSZYSTKIE DANIA
RSS
środa, 28 marca 2012
KURCZAK PO CHIŃSKU

Wystarczy garść warzyw, pierś z kurczaka i odrobina przypraw, a jesteśmy w stanie w ciągu pół godziny wyczarować bardzo smaczny obiad na styl chiński. Kurczak ów sprawdzi się również jako danie na ciepłą kolację. Jeśli tylko jesteście fanami takich smaków, to serdecznie polecam. Na pewno się nie zawiedziecie;)

 

kurczak po chińsku

 

SKŁADNIKI:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 1 kg pieczarek
  • 2 - 3 duże marchewki
  • 2 duże cebule
  • 1 duży seler
  • po 1 dużej czerwonej i żółtej papryce
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżki oleju sojowego
  • mielona ostra papryka, sól, pieprz
  • olej

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Olej rozgrzać na głębokiej patelni, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, chwilkę przesmażyć. Dodać piersi kurczaka pokrojone w kostkę i sos sojowy. Smażyć do czasu, aż kurczak zmieni barwę na białą. Zdjąć mięso z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażyć oczyszczone i pokrojone w kostkę warzywa i pieczarki pokrojone w plasterki. Warzywa smażyć tak długo, aż będą miękkie, ale nadal chrupiące. Dodać mięso. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Aby uzyskać sosik, podlać potrawę odrobiną wody. Jeśli pieczarki puszczą dużo wody, sos zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody. 

Uwaga: Z podanych ilości składników wychodzi duża ilość potrawy. Ja najczęściej robię z połowy składników. Jeśli mamy czas warto piersi z kurczaka (pokrojone w kostkę) zamarynować dzień wcześniej w sosie sojowym i zmiażdżonych ząbkach czosnku. 

Zapraszam do skosztowania;)

 

Przepis dodaję do akcji:

Kurczak i spółka

13:59, nastusia81
Link Komentarze (9) »
niedziela, 25 marca 2012
MUFFINKI JAK PĄCZKI

W trakcie karnawału były bardzo popularne. Nie zdążyłam ich wtedy przygotować, ale kusiły swoim wyglądem ogromnie;) Gdziekolwiek zajrzałam (tu, tu, tu czy tu), owe muffinki uśmiechały się do mnie radośnie. Przepis zapisałam i czekał na swoje wypróbowanie. No i się w końcu doczekał. Już wiem, że na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na naszym stole;) Korzystałam z przepisu niezawodnej dorotus.

 

 

SKŁADNIKI:

  • 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. mleka
  • marmolada różana (dodałam od siebie)


PONADTO:

  • ok. 60 g roztopionego masła 
  • 1/3 - 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cynamonu

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier, gałkę, cynamon), w drugim mokre (olej, roztrzepane jajko, mleko). Połączyć zawartość obu naczyń, krótko wymieszać (tylko do połączenia się składników). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 3/4 wysokości (w kolejności: łyżka ciasta - łyżeczka marmolady - łyżka ciasta). Piec w temp. 180st.C przez 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Jeszcze ciepłe wyjąć na kratkę. Krótko obtaczać w roztopionym maśle, następnie dokładnie w cukrze z cynamonem.

* Mała uwaga: po dodaniu marmolady muffinki wydawały mi się bardzo słodkie, tak więc, gdy następnym razem będę je robiła i zachce mi się dołożyć do nich marmoladkę, to zmniejszę ilość cukru w cieście.

Zapraszam do skosztowania;)

 

10:11, nastusia81
Link Komentarze (8) »
piątek, 23 marca 2012
SURÓWKA COLESŁAW

Bardzo ją lubię. Dotąd kupowałam "Colesława" w zaprzyjaźnionym warzywniaku, ale teraz już wiem, że od dziś będę robiła ją w domu. Skorzystałam z przepisu atinki_bc. Surówka jest pyszna. Szybko się ją robi, najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, by kapusta zmiękła, a wszystkie składniki się przegryzły. Serdecznie polecam;)

 

SURÓWKA COLESŁAW

 

SKŁADNIKI (robiłam z połowy porcji):

  • 1 mała główka kapusty
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 cebula
  • 1 - 2 łyżki siekanego koperku (dodałam od siebie)
  • 1 łyżka cukru-pudru
  • 1/6 szklanki śmietany 30% + 2 łyżeczki
  • 2 łyżeczki mleka
  • 1/2 szklanki majonezu + 1 łyżeczka
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Kapustę (oprócz głąba) drobno poszatkować, posolić obficie i odstawić na około dwie godzinki. Marchew zetrzeć na tarce na dużych lub średnich oczkach. Cebule obrać i drobno poszatkować, dodać wraz z koperkiem do miski z kapustą i wymieszać. W kubku połączyć 1/2 szklanki majonezu z mlekiem, sokiem z cytryny, cukrem pudrem oraz 1/6 szklanki śmietany. Polać gotowym sosem warzywa w misce. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki do przegryzienia się składników (najlepiej na całą noc plus pół dnia do chwili obiadu). Przed podaniem na stół wymieszać surówkę z dodatkową łyżeczką majonezu i dwiema łyżeczkami śmietany, ewentualnie ponownie doprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną surówkę coleslaw można trzymać nawet trzy dni w lodówce.


Zapraszam do skosztowania:)

 
1 , 2 , 3 , 4
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!