Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Kategorie: Wszystkie | WSZYSTKIE DANIA
RSS
piątek, 30 grudnia 2011
KAPUSTA Z GRZYBAMI

Wiem, że w różnych regionach Polski różnie się podaje ów wigilijny rarytas. Często też kapusta występuje łącznie z grochem i grzybami. U mnie w domu od zawsze to były dwie osobne propozycje na czas świąteczny. Dziś kapusta z grzybami...

 


SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 garści suszonych leśnych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • sól, mielony pieprz
  • olej

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej na kilka godzin), a następnie ugotować je w tej wodzie. Odsączyć, wodę zachować. Kapustę odsączyć z nadmiaru soku (jeśli jest bardzo kwaśna - wypłukać w zimnej wodzie). Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać kapustę, przyprawy i grzyby. Smażyć na wolnym ogniu, często mieszając, do czasu, aż kapusta będzie miękka. Do podlewania używać wody z gotowania grzybów. Na koniec jeszcze raz całość doprawić solą i mielonym pieprzem.

Zapraszam do skosztowania;)


Przepis dodaję do akcji:



czwartek, 29 grudnia 2011
PIERNICZKI MAŁGORZATY

 Po raz pierwszy te pierniczki jadłam jeszcze jako uczennica. Moja siostra upiekła je ze swoją koleżanką i tak nam posmakowały, że ich pieczenie stało się naszą rodzinną przedświąteczną tradycją. Jest z nimi troszeczkę pracy, trzeba je upiec na 2 - 3 tygodnie przed świętami, by zdążyły skruszeć, ale są tego warte. Polecam z całego serca...

 

 

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki
  • 1/2 kg miodu
  • 1 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 kostka margaryny KASIA
  • 2 łyżki kakao
  • 1 - 2 paczki przyprawy do pierników
  • kilka zmiażdżonych goździków naturalnych

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Cukier i odrobinę wody włożyć do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu, stale mieszając, do czasu aż zrobi się karmel. Do drugiego garnka włożyć miód i margarynę, podgrzewać na bardzo wolnym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia tłuszczu.

Do miski wsypać połowę mąki, sodę, kakao i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Dodać karmel i tłuszcz. wsypać resztę mąki. Masę wyrobić na gładkie, lśniące ciasto. Ciasto dzielić na kawałki, każdy cienko rozwałkować, wykrawać pierniczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w temp. 200st.C (termoobieg 170st.C ).

Gdy pierniczki wystygną, dowolnie je ozdobić ( u mnie polewy czekoladowe i kolorowa posypka).

Zapraszam do skosztowania;)

 

Przepis dodaję do akcji:

 

CIASTO SNICKERS

Na to ciasto krąży i w internecie i w prasie kobiecej mnóstwo przepisów. Jedna receptura niby do drugiej podobna, jednak niuansami się różnią. Ja swój przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki i od tego czasu rok w rok "snickersik" pojawia się na naszym świątecznym stole. Ciasto mocno słodkie, przełożone budyniową masą, a zwieńczone warstewką orzechów w karmelu. Mmmm... Uwielbiam je;)



 

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2,5 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 10 dag margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej


Miód i sodę rozpuścić w gorącym mleku. Resztę składników wymieszać, dodać mleko z miodem i sodą. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, wyłożyć jedną częścią średniej wielkości blachę, piec ok. 15 minut w temp. 160 - 170st.C. Na drugą część wyłożyć masę orzechową i upiec tak samo jak pierwszy placek.



SKŁADNIKI NA MASĘ ORZECHOWĄ:

  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 kostki masła
  • 25 dag grubo siekanych orzechów włoskich


Wszystkie składniki włożyć do garna, podgrzewać do czasu, aż cukier i masło się rozpuszczą i otulą orzechy. jeszcze gorące wyłożyć na ciasto. Upiec.


SKŁADNIKI NA BUDYNIOWY KREM:

  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyzki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 kostki margaryny


W 1/2 szklance mleka rozpuścić obie mąki. Resztę mleka, cukier i margarynę zagotować. Wlać mleko z mąkami i mieszać do czasu aż powstanie gładka masa budyniowa. Przełożyć oba placki gotową masą.


Zapraszam do skosztowania;)

 

Przepis dodaję do akcji:



 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!