Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Kategorie: Wszystkie | WSZYSTKIE DANIA
RSS
środa, 29 lutego 2012
KREMOWY TORCIK WINOGRONOWY

Długo mnie tu nie było. Przyczyna zdrowotna. Lekarze podejrzewali coś, co mogłoby być zagrożeniem dla mnie i Kruszynki w moim brzuszku, więc zmuszona byłam udać się do szpitala na badania. Na szczęście okazało się, że ich przypuszczenia się nie sprawdziły i mogłam wrócić do domu;) No i trzeba to było uczcić oczywiście. A co tu zrobić szybko i niezbyt się namęczyć? Torcik na zimno wydawał się idealną propozycją;) Przepis zaczerpnięty z książki "Słodka kuchnia polska".

 

TORCIK WINOGRONOWY

 

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szkl. rozdrobnionych w malakserze czekoladowych herbatników
  • 18 dag miękkiego masła
  • dorodne winogrona (ilość wg uznania, u mnie bezpestkowe)
  • 1 szkl. trzykrotnie zmielonego sera twarogowego (u mnie ser wiaderkowy na sernik)
  • 1 szkl. kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 zagęstnik do śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru do roztarcia z serem
  • starta czekolada (do dekoracji)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Herbatniki połączyć z masłem. Jednolitą masę wyłożyć na dno tortownicy wysmarowanej masłem i wsadzić do piekarnika( 180st.C) na 8 - 10 minut. Spód powinien się zrumienić i lekko odstawać od formy. Przygotować krem: Śmietankę ubić z 1 łyżeczką cukru pudru i zagęstnikiem. Ser rozetrzeć z łyżką cukru pudru i połączyć, cały czas mieszając, z ubitą śmietaną. Krem rozłożyć na wystudzonym spodzie ciasteczkowym, wyrównać powierzchnię i wstawić na godzinkę do lodówki (by masa serowa lekko zgęstniała). Ozdobić torcik winogronami i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin (a nawet całą noc). Przed podaniem obsypać ciasto startą czekoladą.

Zapraszam do skosztowania:)

 

Przepis dodaję do akcji:



poniedziałek, 20 lutego 2012
KISIEL JABŁKOWY Z CYNAMONEM (DOMOWEJ ROBOTY)

Pamiętam, że jako dziecko często jadłam taki deser w przedszkolu. Tyle, że nie był robiony "po domowemu", a jedynie wg przepisu na opakowaniu. Troszkę kleistej mazi i kleks śmietany po środku. Nie przepadałam za takim "rarytasem". W weekend zrobiłam kisiel wg przepisu wyciętego z jakiejś gazety. Nie spodziewałam się zbyt wiele, ale powiem szczerze, że jego smak mnie zaskoczył. Zapewne sprawił to dodatek soku przecierowego i startego jabłka. Kto lubi takie łakocie, nie będzie zawiedziony;)

 

KISIEL JABŁKOWO - CYNAMONOWY

 

SKŁADNIKI (na 2 porcje):

  • 1,5 szkl. wody (użyłam jabłkowo - gruszkowego soku przecierowego dla dzieci)
  • 2 łyżki cukru (ja pominęłam, bo zamiast wody używałam soku)
  • 1 jabłko 
  • 1 szczypta mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (dałam 3)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

W garnku zagotować wodę z cukrem. Dodać starte jabłko i cynamon. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami zimnej wody i wlać do garnka. Szybko i dokładnie wymieszać, by nie powstały grudki. Kisiel rozlać do pucharków, wystudzić, dowolnie ozdobić.

Zapraszam do skosztowania:)

 

KISIEL JABŁKOWO - CYNAMONOWY

 

Przepis dodaję do akcji:

Domowy wyrób

Tagi: deser kisiel
07:47, nastusia81
Link Komentarze (10) »
sobota, 18 lutego 2012
SCHAB W SOSIE SŁODKO - KWAŚNYM

Zwykły schabowy już dawno mi się znudził, dlatego poszukuję ciągle nowych zastosowań owego mięska. Niedawno przeglądałam mój zeszyt z przepisami i trafiłam na jeden, który mnie zainteresował. Nawet nie wiedziałam, że mam recepturę na takie pyszności;) Kruche mięsko, jędrne warzywa i sos słodko - kwaśny w połączeniu z ryżem na sypko, to świetne, szybkie w przygotowaniu danie. I powiem, że trafia w moje gusta w 100%.

 

WIEPRZOWINA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

 

SKŁADNIKI:

  • 50 dag schabu bez kości
  • 2 duże kolorowe papryki (u mnie tylko czerwona)
  • 1 - 1,5 szkl. mrożonki groszek z marchewką (mój dodatek)
  • 20 dag długoziarnistego ryżu (u mnie paraboliczny)
  • 3 cebule
  • 1/2 - 1 szkl. bulionu
  • 4 łyżki ketchupu (u mnie ostry)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu winnego (dałam 1 łyżkę octu jabłkowego)
  • sos chili lub pieprz kajeński (zastąpiłam ostrą papryką w proszku)
  • sól, pieprz

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Cebulę obrać i pokroić w cząstki, paprykę oczyścić i pokroić na kawałki. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w paski, podsmażyć na oleju, oprószyć solą i pieprzem, wyjąć z rondla. Na tym samym oleju krótko podsmażyć cebulę, paprykę i mrożonkę. Dodać ponownie mięso, wlać bulion, ketchup i ocet winny. Całość zagotować. Doprawić przyprawami wg gustu. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i surówką z białej kapusty.

Zapraszam do skosztowania;)

 schab w sosie słodko - kwasnym

 

Przepis dodaję do akcji:

walentynki  

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!