Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Kategorie: Wszystkie | WSZYSTKIE DANIA
RSS
wtorek, 31 stycznia 2012
KREM Z PIECZAREK

Szybka, prosta zupka - krem, która nie raz ratowała sytuację, gdy nie miałam czasu na przygotowanie obiadu. Niewielkim nakładem pracy uzyskujemy pyszne, sycące danie. W sam raz na chłodne jesienno - zimowe popołudnia;) Na zdjęciu widać, że krem się rozwarstwił. Być może powodem tego była śmietana - nie miałam śmietanki 30% i zastąpiłam ją 18%. Nie wpłynęło to jednak na smak zupy.

 

krem z pieczarek

 

SKŁADNIKI:

  • 1 kg pieczarek
  • 1L bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • olej (oliwa z oliwek)
  • sól, pieprz
  • ok. 200ml śmietany 30%

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Cebule obrać, drobno posiekać. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, razem z cebulką podsmażyć na oleju (oliwie). Pieczarki zalać bulionem, gotować przez 15 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładką masę. Dolać śmietany wg gustu, tak, by za mocno nie zabielić zupy, a jednocześnie uzyskać kremową konsystencję. Całość doprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz mocno podgrzać.

Zapraszam do skosztowania;)

 

Przepis dodaję do akcji:

 II Zimowy Festiwal Zupy

poniedziałek, 30 stycznia 2012
OWSIANKA BAKALIOWA

Owsianka kojarzy mi się ze śniadaniami z okresu wczesnego dzieciństwa. Jednak wcale nie pozytywnie. Ta przedszkolna była lepka, rozgotowana, pozbawiona smaku. Teraz jako dorosła osoba doceniłam jej walory smakowe. Jednak przygotowuję ją tak, by była smaczna, chrupiąca, pyszna;) A ponad wszystko po prostu zdrowa. Migdały, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa i morele suszone to idealni kompani dla płatków owsianych. Odrobina gorącego mleka i już można się zajadać;)

 

 

SKŁADNIKI:

  • 5 - 6 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka migdałów w płatkach
  • kilka suszonych moreli
  • 1/2 - do 3/4 szklanki mleka
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie)


SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Mleko zagotować. Zalać nim płatki owsiane i poczekać, aż płatki wchłoną mleko (nie gotuję owsianki, bo nie lubię, jak się robi "papka"). Gdy już płatki zmiękną, dodać bakalie i ewentualnie miód. Całość wymieszać.

Zapraszam do skosztowania;)

 

Przepis dodaję do akcji:

  

niedziela, 29 stycznia 2012
BANANOWIEC Z BAKALIAMI

Przepisów na ciasto czy chlebki bananowe w internecie można znaleźć mnóstwo. Każdy ma na nie swój wypróbowany sposób. I ja często jadam ową pyszność, upieczoną wg przepisu mojej Mamy. Ciasto z gatunku, który uwielbia mój Mąż, a więc wilgotne, aromatyczne i słodkie. Do tego banalnie proste w przygotowaniu. Cóż więcej do szczęścia potrzeba?

 

bananowiec

 

SKŁADNIKI:

  • 1/4 do 1/2 szkl. mleka
  • 2 duże dojrzałe banany rozdrobnione na miazgę
  • 2 jajka
  • 1 i 3/4 szkl. mąki wrocławskiej
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oliwy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 cukier waniliowy (8g)
  • szczypta soli
  • posiekane orzechy, rodzynki, żurawina itp. - kto, co lubi albo co w szafce z bakalii znajdziecie
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Wszystkie składniki wrzucić do miski, połączyć, wmieszać mikserem. Dodać miazgę bananową i bakalie. Ponownie wymieszać. ciasto wyłożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki. Piec ok. 1,15 do 1,5 godz. w temp. 180 - 200st.C

Zapraszam do skosztowania:)

 

Przepis dodaję do akcji:



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!