Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Kategorie: Wszystkie | WSZYSTKIE DANIA
RSS
czwartek, 28 listopada 2013
CHLEBEK BANANOWY

Dziś jechałam do mojej Mamy do szpitala. Jest tam od poniedziałku i nie zanosi się, by jutro wyszła do domu;/ Chciałam zanieść jej coś pysznego, domowego, gdyż dzięki rodzinie i przyjaciołom takich sklepowych łakoci ma pod dostatkiem. Postawiłam na chlebek bananowy. Szybciutko się go robi, jest smaczny i co najważniejsze - długo utrzymuje świeżość. Jest zatem idealny, by umilić Mamie weekend w sali szpitalnej :)

chlebban

SKŁADNIKI:
  • 4  dojrzałe banany
  • 75g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 150g brązowego cukru
  • aromat waniliowy lub migdałowy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 170g mąki
  • duża garść rodzynek

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Banany obrać, rozgnieść widelcem, zmiksować z masłem, cukrem, aromatem, jajkiem, soda i szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę i miksować do połączenia składników. Dodać rodzynki, całość wymieszać łyżką. Masę przelać do keksówki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą), piec 50 - 60min. w temp. 180st.C (termoobieg 175st.C ok. 35 - 40min).

Zapraszam do skosztowania;)



chlebbanan

21:54, nastusia81
Link Komentarze (12) »
wtorek, 26 listopada 2013
KOKTAJL BANANOWO - KAWOWY

Uwielbiam kawę i banany, także dla mnie to koktajl idealny. Często popijam go na drugie śniadanie. Dodatek otrębów pszennych czyni go sycącym i bardziej treściwym, przez co bez problemu wytrzymuję do obiadu bez podjadania:)

 

koktajl ban-kaw

 

SKŁADNIKI:

  • 1 duży banan
  • 1 szkl. mleka (u mnie 3,2%, bo takie lubię najbardziej)
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (można dać więcej)
  • 15g otrębów pszennych (ok. 1 czubata łyżka)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Kawę zalewam odrobiną wrzątku (tylko tyle, by dało się ją rozpuścić). Wszystkie składniki wrzucam do blendera i miksuję. Odstawiam na 10 minut, by otręby napęczniały.

Zapraszam do skosztowania;)

Tagi: banan kawa
22:15, nastusia81
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 25 listopada 2013
ZUPA KREM Z CUKINII

Dziś za oknem słońce świeci, jednak termometr pokazuje -0,5st.C. Dlatego naszła mnie ochota na ciepłą zupkę. Sycącą, ale nie zapychającą. Do tego jej kolor przypomina mi soczystą trawę, na której wylegiwałam się kilka miesięcy temu...


 

SKŁADNIKI:

  • 3 cukinie
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 l wody
  • Tymianek otarty 
  • liść laurowy 
  • kostka rosołowa
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • makaron nitki
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Umyte cukinie i obrane ziemniaki pokroić na kawałki. W garnku rozpuścić odrobinę masła i przesmażyć cukinię, po chwili dodając ziemniaki. Całość zalać zimną wodą, tak aby poziom wody był około centymetra ponad warzywami. Doprawić odrobiną soli, odrobiną pieprzu, tymiankiem i liściem laurowym. Gotować pod przykryciem 10 do 15 minut na dużym ogniu. Doprawić 1 kostką rosołową, wymieszać. Zupę zmiksować na krem. Dodać śmietanę i po chwili makaron. Gotować na małym ogniu do czasu, aż makaron będzie dobry.

Zapraszam do skosztowania:)

 

* źródło przepisu tutaj

Tagi: cukinia zupa
13:29, nastusia81
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 48
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!