Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Blog > Komentarze do wpisu
BABKA "ZEBRA"

Przepis na nią dawno temu dostałam od koleżanki. "Spróbuj, a nie pożałujesz" powiedziała, a ja... schowałam go do mojego zeszytu z przepisami i zupełnie o nim zapomniałam. Tuż przed świętami ponownie wpadł mi w ręce. Postanowiłam upiec tę zachwalaną bakę. Pyszna, wilgotna i puszysta. I choć nie jestem fanką tego typu ciast, zdecydowanie podbiła moje serce;) Myślę, że jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Szczerze polecam:)

 

 

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szkl. mąki
  • 5 jajek
  • 2 szkl. cukru (ja dałam 1 i 2/3szkl.)
  • 1 szkl. FANTY (lub oranżady pomarańczowej)
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • olejek pomarańczowy

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Białka ubić na sztywną pianę. dalej miksując, dodawać stopniowo cukier i żółtka, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać oranżadę i olej. Zmiksować. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej łyżkę maki. Obie masy wlewać na zmianę do blaszki (ja użyłam tortownicy z wkładem na babki, o średnicy 26cm). Piec około 50 minut w temp. 200st.C (termoobieg 175st. C)

Zapraszam do skosztowania:)

 

 

Przepis dodaję do akcji:

      

wtorek, 02 kwietnia 2013, nastusia81
Tagi: kakao babka

Polecane wpisy

Komentarze
ewa_ciasteczkowakraina
2013/04/03 23:12:07
robię podobną, jest świetna :)
-
2013/04/03 23:19:25
witaj Ewo:) nie przepadam za babkami, ale ta naprawdę skradła me serce;)
-
agattekh
2013/04/04 10:54:38
Sprawdzona, poczciwa zebra :-) zawsze pyszna :-)
-
2013/04/04 15:43:39
prawda Agatko:)))
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!