Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Blog > Komentarze do wpisu
ZUPA PIECZARKOWA Z DROBIOWYMI KLOPSIKAMI

Zima od kilku dni nawiedza nas ponownie. Człowiek już przyzwyczaił się do cieplejszych dni, a tu znowu zimno, białe zaspy śniegu za oknem. Trzeba się jakoś dogrzewać. Proponuję pyszną, sycącą zupkę pieczarkową. To taka wersja de luxe, dość kaloryczna - przez dodatek sera żółtego i makaronu. Jeśli ktoś woli wersję light, może pominąć ser i makaron, i pozostać przy klarownej zupie z dodatkiem pulpecików:) Jednak od czasu do czasu można sobie pofolgować, prawda?

 

zpua pieczarkowa

 

SKŁADNIKI:

  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 200g pieczarek
  • 1,2L bulionu (może być z kostki)
  • 1 łyżka masła
  • 1 - 2 łyżki mąki
  • 100g sera żółtego startego na tarce
  • 300g drobiowego mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 - 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia
  • dowolny makaron (u mnie kokardki)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Marchewkę, cebulę i pieczarki obrać. cebulę posiekać, a marchewki i pieczarki pokroić w plasterki. Na maśle przesmażyć cebulę z marchewką, dodać pieczarki i lekko przesmażyć. Oprószyć mąką, wymieszać. Cały czas mieszając wlać bulion. Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut. Następnie wsypać starty ser żółty i mieszać do czasu, aż ser się rozpuści. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Mięso połączyć z jajkiem i bułką tartą. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z masy formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Na talerze wyłożyć po porcji makaronu, zalać zupą, dodać pulpeciki drobiowe.

Zapraszam do skosztowania:)

 

czwartek, 21 lutego 2013, nastusia81
Tagi: pieczarka zupa

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2013/02/21 23:01:02
Bardzo pysznie wygląda i taką zupką to można się najeść. Mniam:)
-
2013/02/21 23:33:01
zapewniam Cię Majanko, że jest naprawdę syta:)
-
agattekh
2013/02/22 11:51:16
Z klopsikami ciekawy pomysł :-) wygada mega pysznie :-)
-
2013/03/02 12:42:40
Nastusiu nawet trzeba sobie pofolgować od czasu do czasu ..... teraz dałabym się za taką zuę pokroić:)
-
2013/03/02 20:10:05
agattekh - dziękuję i zachęcam do spróbowania:)
Jolu - wiem kochana, wiem. Ja też na początku drogi karmienia Tati miałam takie chęci i... powiem Ci, że Tati była łaskawsza od Dusi i nie kolkowała, więc na więcej smakołyków mogłam sobie pozwolić;) Tobie życzę tego samego!!!
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!