Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Blog > Komentarze do wpisu
TRATA SZPINAKOWA

Bardzo lubię połączenie szpinaku z mięsem drobiowym. A jeśli doda się do tego pieczarki i mozzarellę to już przysłowiowe "niebo w gębie".


 

SKŁADNIKI:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (w sezonie może być jak najbardziej świeży)
  • duża cebula
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 250g pieczarek
  • 2 kulki mozzarelli
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem podsmażyć na oleju. Zdjąć mięso z patelni, a na tym samym oleju krótko obsmażyć oczyszczone i pokrojone na ćwiartki pieczarki. doprawić je sola i pieprzem. Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę, dodać szpinak. Dusić do czasu, aż się rozmrozi. Dołożyć mięso i pieczarki, całość chwilę razem smażyć. doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciastem francuskim wyłożyć wyłożyć formę do tarty. Ciasto ponakłuwać, podpiec ok. 5 minut w temp. 180st.C (termoobieg). na cieście rozłożyć farsz. Całość przykryć plastrami mozzarelli i zapiekać około 15 - 20 minut.

Zapraszam do skosztowania:)

 



wtorek, 19 lutego 2013, nastusia81

Polecane wpisy

Komentarze
amaranthrose
2013/02/21 15:15:58
To zdecydowanie są też moje smaki. Pyszne:)
-
2013/02/21 22:04:31
W takim razie musisz koniecznie wypróbować! Myślę, że nie pożałujesz;)
-
2013/03/02 12:38:34
Uwielbiam takie tarty .... ja najczęściej robie na cieście kruchym, a to dlatego że zawsze mam jakies jego skrawki w zamrażalniku:) buziolek
-
2013/03/02 20:08:15
ja tez najczęściej kruchego ciasta używam, ale tym razem padło na francuskie - termin przydatności dobiegał końca, a i nam chciało się czegoś smacznego i to na już teraz:)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!