Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Blog > Komentarze do wpisu
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA

Baba ta od lat gości na naszym wielkanocnym stole. Mięciutka, wilgotna. Trzeba tylko uważać, by za długo nie została w piecu, bo będzie zbyt sucha. Ale i wówczas można się nią zajadać, popijając ciepłą herbatką czy robiąc tak, jak moja babcia - każdy kawałeczek smarować cienką warstewką masła...

 

BABA DROŻDŻOWA

 

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 120 g cukru
  • 375 g masła (roztopionego, lekko przestudzonego)
  • 6 żółtek
  • 50 g drożdży (świeżych)
  • skórka otarta z cytryny
  • sól
  • 150g rodzynek

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Mąkę przesiać do miski, wkruszyć drożdże, dodać troszkę cukru i część mleka. Całość przysypać niewielką ilością mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i solą. Wymieszać z mlekiem. Dodać do mąki. Ręką wyrabiać ciasto. Dodać masło. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Dodać rodzynki, wymieszać. Wierzch ciasta posypać niewielką ilością mąki, miskę przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, a gdy ciasto podwoi swoją objętość - jeszcze raz wyrobić.

Formę (wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną) napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Odstawić na 15 minut. Piec 45 - 60 minut w temp. 200st.C. Wystudzić na kratce, dowolnie ozdobić.

Zapraszam do skosztowania;)

 

Przepis dodaję do akcji:

 

 

poniedziałek, 02 kwietnia 2012, nastusia81
Komentarze
2012/04/02 15:05:01
Prawdziwa maslana, drożdżowa baba .....wyglada po prostu doskonale:)
-
2012/04/02 16:18:04
Proszę jaka piękna baba na Wielkanoc :-)
-
2012/04/03 09:50:15
Pięknie wygląda, z pewnością szybko znika :).
-
2012/04/03 19:14:09
Ależ kolorowa i apetyczna!
-
2012/04/04 08:21:32
dziękuję;)
-
2012/04/04 08:48:10
Cudowna! Ależ u Ciebie urodzaj z babami :))
-
2012/04/04 18:06:35
majanko, to tylko dwie, a możliwości tak dużo... trudno się zdecydować na jedną!
-
2012/04/21 23:07:17
Kolorowa piękna babka...dziekuję za udzial w akcji.
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!