Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Blog > Komentarze do wpisu
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI

Kolejna baba wielkanocna:) Z całą pewnością zagości u nas w te święta, gdyż jest przepyszna. Tak, jak zapewnia dorotus [chyba uzależniłam się od jej pyszności:)] po wyjęciu z pieca jest wyrośnięta, mięciutka i tak puszysta, że musi ostygnąć, by można ją było pokroić;) Myślę, że wyprze naszą wieloletnią faworytkę - wielkanocną babę drożdżową;) Składniki podaję za autorką (z tej ilości wychodzą dwie baby), ja robiłam z połowy porcji i wyszła mi jedna baba (forma o średnicy 21cm, wysokości 9cm).

 

 

 SKŁADNIKI:

  • 3 - 3,5 szkl. mąki
  • 5 dag drożdży świeżych lub 21 g suchych
  • 6 żółtek, roztrzepanych
  • 1 jajko, roztrzepane
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka, letniego
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 125 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 15 dag rodzynek
  • kandyzowana skórka pomarańczowa (dodałam od siebie)
  • ekstrakt cytrynowy (2 łyżeczki) lub aromat cytrynowy

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszać (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Wsypać do dużej misy. Dodać żółtka, jajko, mleko, ekstrakt cytrynowy, masło. Wszystko zmiksować mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, można również wyrobić ręcznie. Pod koniec dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, ostatni raz wyrobić. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić raz jeszcze. Formę do babki natłuścić i wysypać kaszą manną. Ciasta nałożyć do 1/3 wysokości formy. Przykryć znowu, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki). Piec w temp. 170st.C, aż patyczek wetknięty w babkę będzie suchy - u mnie 20 minut, ale bywa też dłużej). Nie piec dłużej niż potrzeba, bo ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, potem studzić na kratce. Polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Zapraszam do skosztowania;)

 

 

Przepis dodaję do akcji:

 


środa, 04 kwietnia 2012, nastusia81
Komentarze
2012/04/04 08:47:35
Jaka piękna baba! Idealna na wielkanocny stół. Śliczna.
Pozdrowienia :)
-
2012/04/04 08:58:25
Oj to teraz mam juz problem, którą upiec babę ....Nastusiu cudowni Ci się upiekła:) jaka szkoda, ze nie mieszkamy bliżej:) wielki buziak Kochana dla całęj czwóreczki:)
-
2012/04/04 18:05:53
Jolu, to Ty przodujesz w pieczeniu bab wszelkiego rodzaju! U Ciebie na blogu pełno pomysłów na te pyszności, że sama mam kłopot, która najpierw wypróbować;)
majanko - dziękuję za miłe słowa
-
2012/04/05 09:36:55
Pięknie wygląda :).
-
2012/04/05 15:44:53
Ale piękne baby i ten lukier wow :-)
-
2012/04/05 16:11:22
degustatorko - dziękuję;)
agattekh - dziękuję, ale lukier właśnie mi niezbyt wyszedł;/ jak zwykle przesadziłam z sokiem cytrynowym i lukier był lekko za rzadki, ale... cicho sza;)
-
2012/04/21 23:07:59
Kolejna piękna babka...
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!