Blog > Komentarze do wpisu
KURCZAK PO CHIŃSKU
Wystarczy garść warzyw, pierś z kurczaka i odrobina przypraw, a jesteśmy w stanie w ciągu pół godziny wyczarować bardzo smaczny obiad na styl chiński. Kurczak ów sprawdzi się również jako danie na ciepłą kolację. Jeśli tylko jesteście fanami takich smaków, to serdecznie polecam. Na pewno się nie zawiedziecie;)
SKŁADNIKI:
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Olej rozgrzać na głębokiej patelni, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, chwilkę przesmażyć. Dodać piersi kurczaka pokrojone w kostkę i sos sojowy. Smażyć do czasu, aż kurczak zmieni barwę na białą. Zdjąć mięso z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażyć oczyszczone i pokrojone w kostkę warzywa i pieczarki pokrojone w plasterki. Warzywa smażyć tak długo, aż będą miękkie, ale nadal chrupiące. Dodać mięso. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Aby uzyskać sosik, podlać potrawę odrobiną wody. Jeśli pieczarki puszczą dużo wody, sos zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody. Uwaga: Z podanych ilości składników wychodzi duża ilość potrawy. Ja najczęściej robię z połowy składników. Jeśli mamy czas warto piersi z kurczaka (pokrojone w kostkę) zamarynować dzień wcześniej w sosie sojowym i zmiażdżonych ząbkach czosnku. Zapraszam do skosztowania;)
Przepis dodaję do akcji:
środa, 28 marca 2012, nastusia81
Komentarze
dzikowiec0
2012/03/28 14:25:38
Uwielbiam takie danie. Bardzo smakowicie wygląda!
2012/03/29 13:14:33
dzikowiec0 - ja również, dziękuję;)
yobada - jestem tego samego zdania;)
agattekh
2012/03/29 13:25:20
Pychotka taki obiadek :-) u mnie dzisiaj tez kurczak z ryzem w sosie słodko=kwasnym :-)
2012/03/31 21:17:26
Oj uwielbiamy z Mężem takie dania .... ślicznie je podałaś:) wielki buziaczek:)
2012/03/31 21:45:03
agattekh - czekam w takim razie na przepis, chętnie wypróbuję;)
judik1119 - ja również jestem fanka tego typu dań;) Jolu - dziękuję;) 2012/04/04 18:08:25
majanko zachęcam do zrobienia tego kurczaczka - może będziesz do niego wracać;)
|
![]() ![]() ![]() ![]() |