Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Blog > Komentarze do wpisu
SURÓWKA COLESŁAW

Bardzo ją lubię. Dotąd kupowałam "Colesława" w zaprzyjaźnionym warzywniaku, ale teraz już wiem, że od dziś będę robiła ją w domu. Skorzystałam z przepisu atinki_bc. Surówka jest pyszna. Szybko się ją robi, najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, by kapusta zmiękła, a wszystkie składniki się przegryzły. Serdecznie polecam;)

 

SURÓWKA COLESŁAW

 

SKŁADNIKI (robiłam z połowy porcji):

  • 1 mała główka kapusty
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 cebula
  • 1 - 2 łyżki siekanego koperku (dodałam od siebie)
  • 1 łyżka cukru-pudru
  • 1/6 szklanki śmietany 30% + 2 łyżeczki
  • 2 łyżeczki mleka
  • 1/2 szklanki majonezu + 1 łyżeczka
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Kapustę (oprócz głąba) drobno poszatkować, posolić obficie i odstawić na około dwie godzinki. Marchew zetrzeć na tarce na dużych lub średnich oczkach. Cebule obrać i drobno poszatkować, dodać wraz z koperkiem do miski z kapustą i wymieszać. W kubku połączyć 1/2 szklanki majonezu z mlekiem, sokiem z cytryny, cukrem pudrem oraz 1/6 szklanki śmietany. Polać gotowym sosem warzywa w misce. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki do przegryzienia się składników (najlepiej na całą noc plus pół dnia do chwili obiadu). Przed podaniem na stół wymieszać surówkę z dodatkową łyżeczką majonezu i dwiema łyżeczkami śmietany, ewentualnie ponownie doprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną surówkę coleslaw można trzymać nawet trzy dni w lodówce.


Zapraszam do skosztowania:)

piątek, 23 marca 2012, nastusia81
Komentarze
2012/03/23 09:12:56
Fajna, ja robię trochę inaczej, ale spróbuję i Twojego sposobu :).
-
2012/03/23 22:38:15
Nasza ulubiona do obiadu:) Mniam:)
-
2012/03/23 23:29:36
degustatorko - a masz ten przepis na swoim blogu? jeśli tak, to chętnie wypróbuje twoją wersję;)
judik1119 - moja ostatnio też;)
-
2012/03/25 13:36:37
Też uwielbiam ta surówkę, jest pyszna :-)
-
2012/03/25 23:40:58
Fajna suróweczka.:)
-
2012/03/26 11:21:17
Oj uwielbiamy colesłąwa, pyszny jest:) buziaczki:)
-
2012/10/18 21:03:16
Zastanawiam się po co mleko i śmietana 30?
Ja daję tylko majonez i chrzan:)
Ale i tak pycha prawda?
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
kuchareczkamala.blogspot.com/
-
2012/10/18 22:16:14
kabaciatko24, jak wyżej napisałam - korzystałam z przepisu atinki. Twoja wersja tez mi się podoba, więc na pewno następnym razem wykorzystam majonez + chrzan:)
dziękuję za zaproszenie, chętnie skorzystam:)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!