Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Blog > Komentarze do wpisu
MUFFINKI CZEKOLADOWO - BANANOWE

Od jakiegoś czasu ciągle zalegają mi w domu stosy bananów. Zanim zdążymy je pochłonąć, robią się na tyle przejrzałe, iż nie nadają się do zjedzenia. Za to są idealne do wszelkiego rodzaju wypieków. A że ostatnio mój nałóg muffinkowy stanowczo się wzmógł, a połączenie banana z czekoladą zawsze jest udane, to po raz kolejny padło na muffinki. Przepis znalazłam u chanel111. I powiem szczerze - nie zawiodłam się. Do tego ubawiłam się świetnie przy ich pichceniu, gdyż pomagała mi rządna doznań kulinarnych moja dwuletnia córeczka. Nawet surowe jajko stanowiło dla niej kuszący kąsek. Buzia, rączki, brzuszek umorusane nieziemsko, ale dziecię przeszczęśliwe, że mogło skosztować cukru, kakao, czekolady czy miazgi bananowej. Do tego wsypywanie produktów do michy, mieszanie i do pełni szczęścia nic jej więcej nie było potrzeba. Muffinki wyszły pyszne, wilgotne, bardzo długo utrzymują świeżość. Szczere polecam;)

 

muffinki bananowe z czekoladą

 

SKŁADNIKI:

  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 banany (dałam 3)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g czekolady (dałam 75g czekolady mlecznej z orzechami)
  • 3 łyżeczki kakao (dałam pół na pół słodzone i niesłodzone)
  • 120 g cukru (użyłam brązowego)
  • 80 ml oleju
  • 100 ml mleka (ew. mleko bananowe)
  • kilka kropel olejku migdałowego (użyłam rumowego)
  • cukier brązowy (do posypania muffinek)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

W jednej misce połączyć wszystkie suche składniki (oprócz cukru) i czekoladę posiekaną na kawałki. W innej misce wymieszać jajka, cukier, olej, olejek, mleko i rozgniecione widelcem banany. Wszystko razem krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do papilotek, na 3/4 ich wysokości. Wierzchy muffinek posypać odrobiną brązowego cukru. Piec w 190st.C przez 20 - 25 minut (ja piekłam 20 minut w temp. 175st.C na termoobiegu).

Zapraszam do skosztowania:)

 

muffinki bananowe z czekoladą

 

 

Przepis dodaję do akcji:

 


wtorek, 07 lutego 2012, nastusia81
Komentarze
2012/02/07 17:03:43
Pyszne, zjadłabym taką.
-
2012/02/08 06:54:28
Nastusiu uwielbiam bananowo - czekoladowe muffinki ...są takie wilgotne i aromatyczne:) ...a córeczkę chciałabym zobaczyć w akcji:) buziaki dla Was:)
-
2012/04/21 14:38:36
Właśnie wstawiam muffinki do pieca. Mam nadzieję, że wyjdą smaczne i takie ładne, jak u Ciebie. Pozdrawiam :-)
-
2012/04/23 15:42:57
witaj Karolino;) mam nadzieję, że muffinki smakowały;)
-
2012/08/11 20:40:54
Hejka,

mam pytanie natury technicznej, bo w przepisie jest pieczenie w termoobiegu. Ostatnio na impreze dla dziecka piekłam muffinki Barbie (takie z gotowych składników w pudełku) w nowym piekarniku z termoobigiem i babeczki po upieczeniu wyszły krzywe. Tak jakby podmuch termo w czasie pieczenia stopniowo je przekrzywiał. Czy to możwlie?
-
2012/08/11 22:06:40
Wątpię żeby termoobieg był tego przyczyną. Ja zawsze piekę muffinki na opcji termoobieg (na środkowej półce piekarnika) i nie zdarzyło mi się, żeby muffinki wyszły "krzywe". Nie wiem, jak zachowują się gotowe mieszanki, bo nigdy nie piekłam z nich babeczek ani muffinek. A może to wina źle wypoziomowanego piekarnika? Czy inne ciasta w nim pieczone (obojętnie na jakiej opcji) wychodzą "proste"?
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!