Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Blog > Komentarze do wpisu
CIASTECZKA MIGDAŁOWE

Kruchutkie, nie za słodkie, z wyczuwalną nutką migdałową. Pyszne, idealne do kawki popołudniowej czy też jako przekąska w ciągu dnia. Ich wykonanie jest naprawdę banalne i nie wymaga wysiłku. Robiłam je z moją dwuletnią córeczką, która poradziła sobie świetnie i z wałkowaniem ciasta i z użyciem foremek. Konkurencja mi rośnie, nie ma co;) Przepis z zeszłorocznej grudniowej "Tiny".


ciasteczka migdałowe

 

SKŁADNIKI:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mielonych migdałów
  • 4 żółtka
  • 20 dag masła
  • trochę płynnej czekolady lub gotowej polewy czekoladowej

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Wymieszać składniki suche, dodać żółtka i masło, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto cienko rozwałkować, foremkami wykrawać dowolne kształty ( u nas miały być serduszka, z racji walentynek oczywiście, ale moja córcia preferowała inne foremki). Piec 10 minut w temp. 200st.C (ja piekłam 10 minut w temp. 175st.C na termoobiegu). Wystudzone ciastka ozdobić czekoladą.

Zapraszam do skosztowania:)

 

ciasteczka migdałowe

 

Przepis dodaję do akcji:



środa, 15 lutego 2012, nastusia81
Komentarze
2012/02/15 14:20:10
Uwielbiam migdałowe wypieki!
-
2012/02/15 14:49:06
na pewno pyszne
-
2012/02/15 15:04:57
Oj rośnie, rośnie:) Pięknie je nasza Królewna wywałkowała i wykroiła:) buziak dla Was:)
-
2012/02/16 22:56:21
Idealne do herbatki:) Pyszności:)
-
2012/02/17 08:42:03
Cudnie wyglądają :).
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!