Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Blog > Komentarze do wpisu
ROLADKI SCHABOWE Z SZYNKĄ I SEREM

Jako mama dwulatki cenię sobie dania, które praktycznie "robią się same", nie trzeba poświęcać im zbyt wiele uwagi, pilnować, obracać, przekręcać itp. Te roladki właśnie do takich należą. Miła odmiana dla schabowego. Przepis z gazetki "Prześlij przepis" 1/2012.

 


SKŁADNIKI:

  • po tyle samo plastrów schabowego, dowolnej szynki i sera żółtego
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka
  • olej

 

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1 serek topiony śmietankowy
  • 1/2 szkl. mleka (ewentualnie bulionu)
  • sól, pieprz
  • siekany koperek (świeży bądź suszony)


SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Kotlety rozbić bardzo cienko, oprószyć z obu stron solą, pieprzem i papryką. Na każdym kotlecie ułożyć po plasterku sera i szynki, zwinąć roladki. Roladki ułożyć jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym. Całość posypać jeszcze raz słodką papryką i polać niewielką ilością oleju. zapiekać w 180st.C przez około 40 minut.

W rondelku podgrzać mleko, dodać kawałki serka topionego. Mieszać do czasu, aż serek się rozpuści. Dodać sól, pieprz i koperek. Gotować około 3 minut do czasu, aż sos zgęstnieje.*

Zachęcam do skosztowania:)

 

* Ta ilość sosu przewidziana jest na 4 roladki. Jeśli roladek jest więcej należy zrobić sos z podwójnej porcji.

niedziela, 08 stycznia 2012, nastusia81
Komentarze
2012/01/08 19:40:11
Pysznie wyglądają! I ten sosik z serkiem...jejciu, chyba bym dokładkę wzięła :)
-
2012/01/13 11:22:19
Te roladki też są super, kupuję przepis :-)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!