Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Blog > Komentarze do wpisu
POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ CUKRU

Mimo, iż nie zawierają grama cukru, cechuje je sama słodycz wydobyta z mięsistych owoców dojrzałych, soczystych śliwek. Gęste, a jednocześnie na tyle miękkie, by bez problemu rozsmarować je na kromce chleba. Cudowne powidła mojej Mamy:)


powidła śliwkowe bez cukru

 

SKŁADNIKI:

  • 3,5 kg dojrzałych śliwek

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Włożyć je do płaskiego garnka, podlać małą ilością wody i podgrzewać na małym ogniu, aż woda wyparuje. W międzyczasie często mieszać drewnianą łyżką, by powidła się nie przypaliły. Gdy śliwki pokryją się sokiem, gotować 30 minut. Ostudzić. Gotowanie i studzenie powtarzać 3 - 4 dni.

Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcić i odstawić do góry dnem. Pozostawić tak do czasu, aż całkowicie ostygną.

Zapraszam do skosztowania;)

 

Przepis dodaję do akcji:


wtorek, 06 września 2011, nastusia81
Tagi: przetwory

Polecane wpisy

  • SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY

    Uwielbiam ją do smażonych ryb. Bardzo prosta, z resztą jak większość surówek. W rodzinnym domu mama robiła ją z kilograma kapusty, a i tak często walczyliśmy o

  • SAŁATKA KEBAB

    Jedna z moich ulubionych:) Prosta, szybka w wykonaniu, smaczna, a przecież o to właśnie chodzi:) Każdy ma na nią swój sposób. Ja nie mieszam składników, a układ

  • PAPRYKA MARYNOWANA

    Bardzo lubię paprykę. Teraz można zajadać się nią do woli i też tak robię. Zimą natomiast otwieram słoik z marynowaną papryką. Moje oczy cieszą się jej kolorami

  • Syrop imbirowy

    Idealny dodatek do gorącej herbaty. Świetnie rozgrzewa. Składniki: 100g świeżego imbiru sok z 1 cytryny 2 szkl wody 2 szkl cukru Przygotowanie: Imbir obieramy,

  • Owoce poświąteczne

    One także często zostają nam po świętach. Tak pięknie zdobią stoły, ale mało kto po nie sięga. To nie te czasy, że pomarańcze czy banany były rarytasem, wystany

Komentarze
russkaya
2011/09/06 09:06:02
Chętnie skosztuję :) tylko jak ja wyciągnę ten słoiczek z monitora? :P :)
-
silasmaku
2011/09/06 11:24:07
Uwielbiam powidła śliwkowe!! :) Są pyszne szczególnie do naleśników!!
-
2011/09/06 14:29:20
a wiesz, ze ja bez cukru jeszcze nie robiłam .... muszę w piatek skoczyć na targ, zaopatrzyć się w kilka kg śliwek i zrobić powidła, bo wiosną wyjadłam ostatni słoiczek
-
2011/09/06 20:48:42
Mniam.... Zjadla bym tak z cieplym chlebkiem...
-
2011/09/06 22:07:37
Russkayko - może pomoże siła sugestii:)?
Siłasmaku - ja też je uwielbiam:)
Jolu - zapewniam Cię, iż warte są tych kilku dni przesmażania;) Wypróbuj je, a nie będziesz żałować;)
Anahitka9 - ja z całą pewnością nie oparłabym się takiemu duetowi;)
-
2011/09/07 13:33:06
Kochana też uważam, ze warto kilka dni posmażyć by później delektować sie cudownym smakiem domowych powideł:) mam tylko pytanie Kochana, jak długo smażyć przez poszczególne dni ....każdego dnia po 15-20 minut czy np. po godzinę od zagotowania?? Tak orientacyjnie:)
-
2011/09/07 13:34:03
a moze codziennie po 30 minut, tak jak pierwszego dnia ..pytam., bo już kupiłam śliwki i zaraz będę je drylować:)
-
2011/09/07 13:41:34
Joluś, od zagotowania 30 - 40 minut;) Powidła każdego dnia będą zmieniać konsystencję. Jeśli np. 3-go dnia uznasz, że już są dla Ciebie idealne, to siup do słoiczków i gotowe;)
-
2011/09/08 15:12:31
gotują sie gotują:) i pięknie pachna:) a ja wiem, że jutro lub pojutrze znów polecę po ślwiki:)
-
2011/09/08 21:15:12
Jolu, cieszę się bardzo, że i ty stałaś się amatorką owych pyszności;)
-
2011/09/15 16:41:03
Kochana są wyśmienite ...i to bez grama cukru ...a jutro lecę po kolejna partię śliwek ...mam już 10 sporych słoiczków powideł:) i ciągle mi mało:)
-
2011/09/19 16:17:31
:)))
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!