Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Blog > Komentarze do wpisu
POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ CUKRU

Mimo, iż nie zawierają grama cukru, cechuje je sama słodycz wydobyta z mięsistych owoców dojrzałych, soczystych śliwek. Gęste, a jednocześnie na tyle miękkie, by bez problemu rozsmarować je na kromce chleba. Cudowne powidła mojej Mamy:)


powidła śliwkowe bez cukru

 

SKŁADNIKI:

  • 3,5 kg dojrzałych śliwek

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Włożyć je do płaskiego garnka, podlać małą ilością wody i podgrzewać na małym ogniu, aż woda wyparuje. W międzyczasie często mieszać drewnianą łyżką, by powidła się nie przypaliły. Gdy śliwki pokryją się sokiem, gotować 30 minut. Ostudzić. Gotowanie i studzenie powtarzać 3 - 4 dni.

Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcić i odstawić do góry dnem. Pozostawić tak do czasu, aż całkowicie ostygną.

Zapraszam do skosztowania;)

 

Przepis dodaję do akcji:


wtorek, 06 września 2011, nastusia81
Tagi: przetwory
Komentarze
2011/09/06 09:06:02
Chętnie skosztuję :) tylko jak ja wyciągnę ten słoiczek z monitora? :P :)
-
2011/09/06 11:24:07
Uwielbiam powidła śliwkowe!! :) Są pyszne szczególnie do naleśników!!
-
2011/09/06 14:29:20
a wiesz, ze ja bez cukru jeszcze nie robiłam .... muszę w piatek skoczyć na targ, zaopatrzyć się w kilka kg śliwek i zrobić powidła, bo wiosną wyjadłam ostatni słoiczek
-
2011/09/06 20:48:42
Mniam.... Zjadla bym tak z cieplym chlebkiem...
-
2011/09/06 22:07:37
Russkayko - może pomoże siła sugestii:)?
Siłasmaku - ja też je uwielbiam:)
Jolu - zapewniam Cię, iż warte są tych kilku dni przesmażania;) Wypróbuj je, a nie będziesz żałować;)
Anahitka9 - ja z całą pewnością nie oparłabym się takiemu duetowi;)
-
2011/09/07 13:33:06
Kochana też uważam, ze warto kilka dni posmażyć by później delektować sie cudownym smakiem domowych powideł:) mam tylko pytanie Kochana, jak długo smażyć przez poszczególne dni ....każdego dnia po 15-20 minut czy np. po godzinę od zagotowania?? Tak orientacyjnie:)
-
2011/09/07 13:34:03
a moze codziennie po 30 minut, tak jak pierwszego dnia ..pytam., bo już kupiłam śliwki i zaraz będę je drylować:)
-
2011/09/07 13:41:34
Joluś, od zagotowania 30 - 40 minut;) Powidła każdego dnia będą zmieniać konsystencję. Jeśli np. 3-go dnia uznasz, że już są dla Ciebie idealne, to siup do słoiczków i gotowe;)
-
2011/09/08 15:12:31
gotują sie gotują:) i pięknie pachna:) a ja wiem, że jutro lub pojutrze znów polecę po ślwiki:)
-
2011/09/08 21:15:12
Jolu, cieszę się bardzo, że i ty stałaś się amatorką owych pyszności;)
-
2011/09/15 16:41:03
Kochana są wyśmienite ...i to bez grama cukru ...a jutro lecę po kolejna partię śliwek ...mam już 10 sporych słoiczków powideł:) i ciągle mi mało:)
-
2011/09/19 16:17:31
:)))
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!