Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy...
Blog > Komentarze do wpisu
PIZZA KEBAB

Od zawsze zamawialiśmy pizzę na telefon. Brak mi było cierpliwości, by wyrobione ciasto wyrastało "do podwojenia objętości". Zresztą przeważnie byliśmy tak głodni, że i tak byśmy nie wytrzymali tyle czasu. Ostatnio jednak przeglądałam mój zeszyt z przepisami i natrafiłam na przepis na ciasto, które praktycznie od razu po wyrobieniu można obkładać ulubionymi dodatkami, posypać serem i siup - do pieca. Świetnie pomyślałam, to coś dla mnie. I zabrałam się do roboty. Powiem szczerze - od dziś rzadko będę zamawiać pizzę;)


pizzakebab

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1,5 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. ciepłego mleka
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 2 - 3 łyżki oliwy


SKŁADNIKI NA SOS:

  • 3 duże pomidory
  • po 1 łyżce suszonych ziół - oregano i bazylii
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier
  • 1 łyżka oleju


DODATKI:

  • pomidor, ogórek, cebula- pokrojone w plastry
  • kapusta pekińska - poszatkowana 
  • starty ser mozzarella
  • zioła prowansalskie
  • 2 piersi z kurczaka - pokrojone w kostkę, przesmażone na łyżce oleju z    przyprawą KEBAB, słodką mieloną papryką, solą i pieprzem


SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 15 - 20 minut. W tym czasie przygotować sos.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju przesmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę i zioła. Dodać pomidory i razem dusić do czasu, aż pomidory staną się miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sos można zmiksować. Ja tego nie robiłam, bo lubię, gdy w jego konsystencji wyczuwalne są kawałeczki pomidorów.

Ciasto położyć na blachę (u mnie duża prostokątna, od piekarnika), rozciągnąć je palcami na pożądaną wielkość i grubość (wg gustu). Na cieście rozsmarować sos, na nim ułożyć kurczaka, cebulę i ser mozzarella. Pizzę wstawić do nagrzanego piekarnika (200 - 220st.C) i piec do czasu, aż brzegi ciasta ładnie się zarumienią (ja miałam cienkie ciasto, piekłam 10 - 12 minut). Przed podaniem pizzę posypać poszatkowaną kapustą pekińską. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora i ogórka. Całość posypać ziołami prowansalskimi.

Zachęcam do skosztowania;)

środa, 31 sierpnia 2011, nastusia81

Polecane wpisy

Komentarze
russkaya
2011/09/01 09:15:17
My też jesteśmy miłośnikami domowej pizzy i już od dawna omijamy pizzerie szerokim łukiem ;)
pizza kebab jest przepyszna! my jeszcze posypujemy ją drobno poszatkowaną kapustą pekińską, od razu po wyjęciu z piekarnika. Facet ją uwielbia!
Pozdrawiam!
-
2011/09/03 21:00:32
domowa pizza - oj chyba z 2 miesiace nie robiłam:) a tak uwielbiamy:) ..... a Twoja Kochana pysznie wygląda:)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!